Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berth är tillbaka i trädtopparna efter olycka

/
  • Berth Nilsson är tillbaka som trädfällare efter en olycka i hemmet för tre år sedan.
  • Berth med en rejäl gädda på nio kilo som han drog upp i Vivstavarvstjärnen.

Ett fall gjorde att trädfällaren Berth Nilsson tvingades lägga sin profession på hyllan. Men nu är han tillbaka i topparna, lagom till 70-årsdagen.
– Jag siktar på att hålla på tills jag blir 80, säger han.

Annons

Efter att ha hängt i trädtoppar i flera år tog det tvärstopp för Berth Nilsson för tre år sedan. Men det var inte trädfällningen som orsakade ryggskott och diskbråck. I samband med att han skulle byta ut köksmöbeln hemma föll han i trappan och skadade sig.

– Jag försökte komma tillbaka men jag tappade kraften i högerbenet och klarade inte av det. Så jag tvingades sluta med firman, säger han.

Läs också: Han har ett riktigt toppjobb

Därefter har det varit en lång väg tillbaka, men den 1 maj i år blev det äntligen en nystart. Nu när högsäsongen för trädfällning har dragit i gång blir det en del arbete, vilket han trivs bra med.

Trots att han nu fyller 70 har han inga som helst planer på att varva ner. Får han bara vara frisk vill han hålla på i tio år till.

– Min far blev 92 och var väldigt pigg som gammal. Jag måste ha någonting att göra och jag känner mig pigg och aktiv än.

Berth började jobba i skogen redan som 15-åring, och har därefter blivit kvar. Han är en riktig hejare på att hantera motorsågen och deltog i totalt åtta motorsågs-SM. Efter sitt sista mästerskap 1988 föddes en tanke om att börja med träfällning.

Läs också: Jättepopplarna i Vivstavarvs allé faller för sågens specialsvärd

Det blev främst fällningar på villatomter, men han försåg även Stora torget med en gran till varje jul – i 26 år.

När Berth åker ut på jobb har han hustrun Lillemor med sig. Hon röjer undan riset och håller koll på marknivå. Nästa år firar de guldbröllop, 50 år som gifta.

Vad är nyckeln till ett långt äktenskap?

– Lite smågnabb då och då, det gör att man kommer överens. Man ska inte gå och vara långsur.

Trädfällning i all ära, men det som Berth brinner mest för är jakt och fiske. Sedan 70-talet har älgjakten varit den givna höjdpunkten under året. Men att sitta på pass är inte Berths grej – i närmare 40 år har han haft älghundar.

– Det finns två årstider – före och efter älgjakten. Varje år går jag och väntar på att den ska börja. I och med att jag har hund infinner sig den där känslan ganska tidigt.

Ett av hans starkaste jaktminnen är från 1995, då han gick ut med hunden tidigt på morgonen. Plötsligt hörde han hunden skälla, men något var fel.

– 30 meter därifrån insåg jag att den skällde på en björn. Den röt åt hunden, och det var ett fruktansvärt ljud. Vi undrade om hunden skulle komma tillbaka med björnen efter sig, men så blev det inte, som tur var. Den där björnen finns fortfarande i våra jaktmarker och är jättestor i dag.

Fisket har han med sig från uppväxten i Stormyran utanför Hassela, där han metade abborre i unga år. Därefter har det blivit ett antal storgäddor genom åren, den största på hela 15 kilo och nästan 1,5 meter. Men det han har varit med om i Vivstavarvstjärnen den senaste tiden saknar motstycke.

Läs också: Problem i Vivstavarvstjärnen – stora gäddor äter upp dyr ädelfisk för fiskeklubben

– Jag har angelfiskat fem gånger och dragit upp 25 gäddor. Den största var på nio kilo. De blir serverade ädelfisk och växer oerhört fort. Nu ska vi ha ett gäddmöte för att diskutera hur vi ska göra där, för det går ju inte att sälja fiskekort där det ser ut så.

■■ Fyller du jämnt och vill vara med i ett reportage? Skicka ett mejl till nara@st.nu eller ring 060-197260.

Mer läsning

Annons