Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilintresserad och mekaniker: "Trivdes med att sminka mig"

/

Kent Norberg är den gamla verkstadsmekanikern som älskar motorer. Och smink, speciellt sitt rosa nagellack.
– Jag kände mig lite som en tjej i huvudet, säger han.

Annons

Kent Norberg fann tidigt sitt intresse i livet; bilar och motorer. Redan som 12-åring lärde pappan, Henry Norberg, honom att köra bil, vilket de gjorde tillsammans på gården. Kents intresse hade fötts och efter det tyckte han det var väldigt roligt med bilar och motorer.

– När jag sedan var runt 14 år brukade jag gå upp om nätterna, ta farsans bil och ut och köra på vägarna.

Han erkänner att han inte alltid har gjort allt enligt lagboken och berättar att han var ute och körde moppe som 12-åring.

– När polisen fick syn på mig brukade jag köra mopeden till diket och sen springa därifrån över någon åker, säger han och fortsätter:

– Jag var även ute och körde bil som 18-åring, utan körkort. Så när polisen ville stanna mig körde jag därifrån i runt 160 kilometer. De gav upp rätt snabbt så jag skulle vilja tacka polisen för att de lät mig undan.

Läs mer: Kent har inte pengar till nya hemtjänsten

Nu bor Kent i Sundsbruk. Han är delvis förlamad på den vänstra sidan av kroppen, efter en hjärninfarkt 2006, och sitter nu i rullstol. På hans naglar syns rosa nagellack och längs bänken i vardagsrummet finns det nagellack i olika sorters färger och även annat smink, som han mer än gärna visar upp.

– Jag kände mig lite som en tjej i huvudet genom min uppväxt. Jag märkte att jag trivdes med att sminka mig, måla läpparna och måla naglarna. Tjejer har inte patent på smink och det har varit en fråga om rättvisa för mig.

Kent skrattar och tänker tillbaka på ett minne när han och hans dåvarande sambo besökte en dambutik.

– Jag skulle ha en svart skinnkjol så vi frågade expediten. Hon kom tillbaka med en kjol och sa "den här tycker jag du ska prova" och tittade på min sambo, som svarade "Men det är han som ska ha den". Det tyckte jag var roligt. Hemtjänsten brukar måla och sminka mig ibland och det gillar jag.

Men att vara annorlunda var inte alltid lätt. Kent säger att han alltid stått upp för sig själv och sina åsikter.

– Jag är från Juniskär och där fanns det en del homofober som inte gillade folk som mig. "Inte visste jag att du var fikus" kunde de säga och mucka med mig. Jag var med i en boxningsklubb så jag muckade tillbaka och visade att jag inte tog någon skit. Sen kom de tillbaka med ännu fler folk så det blev som ett moment 22. Nackdelen var att jag blev känd som en bråkstake och flera anmälningar om misshandel på mig. Det gjorde inget om jag fick stryk heller, det är inget att skämmas över. Huvudet är tåligt som jag brukar säga.

Kent började så småningom arbeta med sitt intresse. Efter att han utbildade sig till verkstadsmekaniker 1967, har han arbetat på olika verkstäder i Sundsvall, bland annat på Bergenströms verkstäder, som det hette då. verkstadsmekaniker 1967, har han arbetat på olika verkstäder i Sundsvall, bland annat på Bergenströms verkstäder, som det hette då.

– Njutningen att hålla på med bilar och motorer är att göra allt själv. Att köpa en bil i dåligt skick och hålla på med den, så den blir snygg och fräsch och sen sälja den vidare. Det gjorde jag mycket och man gick ekonomiskt plus Jag älskar dragracing också. Innan hjärninfarkten brukade vi åka till Mantorp och titta varje år.

När hjärninfarkten kom 2006 förändrades hans liv drastiskt. Från att ha varit aktiv och sprungit nästan varje dag blev han delvis förlamad och hamnade i rullstol.

– Efter att jag vaknade på sjukhuset ville jag resa mig och gå men läkarna sa "du har gått färdigt". Men jag reste mig upp och försökte gå ändå för i mitt huvud var jag ju fortfarande frisk. Men jag ramlade direkt när jag skulle resa mig. Jag försöker hålla i gång så mycket som möjligt ändå. Jag ser positivt på livet i alla fall, jag måste acceptera det jag inte kan påverka, säger han.

Läs mer: 61-årige Kent Norberg: "Nu känns det bättre"

Mer läsning

Annons