Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blivande barnmorskan Linn tänker inte ta några genvägar genom livet

/
  • Linn Eriksson känner att hon blir mer och mer säker på sig själv ju äldre hon blir. Nu samlar hon mod för att göra Youtube-debut.

Att veta vad man ska jobba med är inte det lättaste. Men för Linn Eriksson är det glasklart. Hon har redan inlett sin bana mot att bli barnmorska. När tonåren nu är inne i sitt slutskede känner hon också ett nyvunnet självförtroende.

Annons

Det är spännande tider för Linn Eriksson. Hon har precis börjat en praktik på sjukhuset där hon ska prova hur det är att jobba med akutvård för äldre. Lite nervöst, men mest kul, säger hon när vi ses dagen innan praktiken drar igång.

– Jag vill komma dit som en öppen bok och försöker inte att tänka så mycket på det. Men jag vet ju att jag kommer få ta prover och lägga om sår. Det känns kanske lite läskigt, men jag tror att det ska gå bra.

Läs också: Lycka och mirakel är barnmorskans vardag

Hon har snart gått klart andra året på vård- och omsorgsprogrammet på Västermalm och har hela tiden känt att hon gjort rätt val. Efter gymnasiet tänker hon läsa vidare till barnmorska.

– Det är brist på barnmorskor överallt och det verkar vara ett roligt jobb. Dessutom finns det en utbildning här i Sundsvall som jag skulle vilja gå. Men jag kan flytta om det skulle krävas, säger hon.

Linn är inte rädd för en lång utbildning, och hon tycker att det är värt att plugga lite extra för att i slutändan få en bättre tillvaro, både vad gäller arbetstider och ekonomi.

– Jag tänker inte nöja mig med att bli undersköterska, och med det menar jag inte att det är ett sämre jobb utan det är på grund av lönen. Det är alldeles för underbetalt i förhållande till hur mycket man gör och kan. Därför är det värt att gå en omväg, säger hon.

– Jag vill inte känna senare i livet "varför gjorde jag inte så?".

Läs också: Startar gräsrotskampanj för att värna om Sundsvalls sjukhus: "Dags att vi gör något"

Den omhändertagande sidan har egentligen alltid funnits där, oavsett om det handlat om djur eller människor. När Linn var liten fick hon kaniner som hon genast tog hand om på bästa sätt.

– Först ville jag bli veterinär. Men mamma jobbade som undersköterska tidigare, och jag tyckte att det verkade kul och att det var något som kunde passa mig. Jag har väl alltid brytt mig om andra och deras hälsa.

Linn är född i Karlskoga men familjen flyttade till Sundsvall innan hon ens hade fyllt ett år. Mamma Veronika är konstnär och har ställt ut i bland annat Sundsvall, Stockholm och Uppsala. Och nog har även Linn fått en del av den konstnärliga ådran.

Läs också: Veronika målar sin nyvunna livsglädje

– Innan jag började på gymnasiet hade jag bild som favoritämne, och jag tycker om att måla och teckna. Det har jag efter mamma.

Hon beskriver sig själv som rätt så blyg i grund och botten, men ju äldre hon blir känner hon sig mer och mer säker på sig själv. Det har inte minst märkts när det varit dags att ställa sig inför klassen och redovisa.

– Jag har alltid varit jättenervös inför det, och förr kunde jag inte hålla i ett papper utan att det började fladdra. Men nu märker jag att jag har blivit bättre, och det känns lättare. Man kan säga att jag har velat synas men inte vågat, säger hon och berättar i nästa andetag om sin nystartade Youtube-kanal.

– Jag har börjat lite grand, men inte vågat lägga ut något än. Det kanske blir något när jag är lite säkrare framför kameran och med redigeringen. Tanken är väl att jag ska vlogga om vardagen, och det kan handla om allt möjligt. Men det känns ju lite konstigt att filma sig själv.

■■ För fler grattisintervjuer och reportage, klicka här.

Mer läsning

Annons