Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En kvar – sen är jag bäst"

Frisör, skidlärare och numer även biljardkung. Ja, det är några av de epitet som Olof Lundgren från Bredsand får dras med.

Annons

Olof är född och uppvuxen i Härnösand. Han valde att utbilda sig till frisör och tog sin examen 1957.

– Jag köpte en frisersalong. Han som sålde den var 75 år, så jag övertog den till ett hyggligt pris. Jag etablerade mig där uppe. Det gick bra hela vägen till dess att jag gick i pension 2002.

Förutom att frisera och klippa, så har Olof haft ett annat stort intresse; skidåkning.

– Jag tog hand om ungdomsskidsskolan i Härnösand. Sedan utvecklade vi det till alla åldrar. Sedan var jag ledare i 20 år. Sedan blev det lite för stort, så vi tog in flera i styrelsen. Vi var tvungna att utbilda mer folk. Som mest hade vi 21 stycken instruktörer för en skidskola på 500 elever på en vecka. Det var ganska mycket jobb. Men det fungerade och alla var nöjda och fortsätter.

– En gång hade jag några amerikanskor och en ryska som jag hade i skidskola. Det var lite komplicerat, så jag fick sätta mig ned och rita ett kompendium på engelska. Men det gick bra det också. Man behövde bara kunna "bend your knees", säger han.

Det var även så han träffade Kerstin som senare skulle komma att bli hans fru.

– Året är 1984 och Sundsvallsklubben arrangerade en skidresa till Frankrike. Jag blev engagerad som skidlärare och sedermera tillfrågad om jag ville följa med. Det visade sig att Kerstin var med och vi träffades då. Sedan dess har vi haft det bra, säger han och fortsätter:

– Alla undrade "vem fan är det där?". Så är det när man är utsocknes. Men det blev bra det med. Jag blev populär, säger han och skrattar.

Sedan Olof och Kerstin träffades för över 30 år sedan så har de varit på många skidresor tillsammans.

– Vi har väl säkert varit 20 gånger till Alperna och 50 gånger till fjällen genom åren. Men inte så mycket nu för tiden. Nu är man rädd om knän och ben.

I stället så har ett annat intresse tagit över; biljard.

– Det är ett intresse som kommit på senare år och det är den senaste föreningen jag är med i. Vi är ett gäng pensionärer som bor på Strandparken som spelar. Vi är väl en 25 stycken gubbar som tävlar med de övriga biljardklubbarna i stan. Vi började för cirka 3 år sedan och då kom vi näst sist, men nu har vi höjt nivån så att nu ligger vi i mitten någonstans. Det är spännande och biljard är den aktivitet som jag lägger ned mest träning på i dag.

Hur duktig är du då?

Ja, jag ligger bra till. Mycket bra till. Jag har bara en gubbe kvar att slå – sen är jag bäst, säger han och skrattar.

Frisörmästare blev till skidlärare. Skidlärare blev till biljardkung. Och i dag fyller biljardkungen 80 år.

Mer läsning

Annons