Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gunilla har mättat många magar: "Otroligt att man klarade sig"

/
  • Gunilla Nordin tycker om att gå in och jobba på Söråkers herrgård, och hon har ännu inga planer på att helt lägga ner yrkeslivet.
  • Gunilla Nordin.

I många år var det full fart och knappt någon vila för Gunilla Nordin. Till slut sa kroppen ifrån.
Som 70-åring är tempot fortfarande högt men i dag känner hon sig piggare än på många år.

Annons

Gunilla Nordin tar en paus från serveringen på Söråkers herrgård. De sista frukostgästerna dröjer sig kvar en stund medan personalen så smått börjar förbereda inför lunchen.

Gunilla vill inte riktigt släppa taget om jobbet och ställer gärna upp på herrgården när det behövs.

– Det är jättehärligt att jobba här, och vi har en bra gemenskap. De flesta är yngre, och det gör att man blir pigg. Vi får se hur länge jag orkar vara med här, säger hon.

Läs också: Två kockar från Sundsvall är uttagna till fotbolls-EM: "Det blir långa dagar och stenhård körning"

Men så har det inte alltid varit. För 15 år sedan blev Gunilla sjukskriven efter att ha fått stora problem med fibromyalgi, som orsakar värk i stora delar av kroppen. Hon hade arbetat hårt under en längre tid, och en sommar drev hon tre ställen samtidigt – i Sundsvall, Härnösand och Docksta.

– Det var jobbigt, och det tog nog knäcken på mig. Fibromyalgin var något som jag hade haft en längre tid men som successivt blev värre. Till slut kom jag inte upp ur sängen.

Läs också: Marie blir av med personliga assistenter – "Känns som att livet tar slut"

Som för så många andra drabbade kände hon inte att sjukvården kunde erbjuda den hjälp hon behövde. I stället sökte hon sig till naturläkemedel och började gå till en sjukgymnast. Det blev räddningen.

– Det tog sex, sju år innan jag kände mig bättre, och i dag känner jag en enorm skillnad mot då. När jag kom tillbaka till jobbet kände jag "Yes, vad kul att jobba när man är piggare".

Gunilla föddes i Strängnäs, men när hon var fem år skilde sig hennes föräldrar och hon och hennes syster blev fosterbarn hos en familj i Ramvik, mellan Härnösand och Kramfors. Som 15-åring flyttade hon hemifrån och började jobba som barnflicka hos en familj. Tanken var först att hon skulle bli barnsjuksköterska, men efter att ha fått hjälpa till i köket upptäckte hon matlagningen.

Hon gick sedan en kockutbildning på Sandöskolan i Kramfors och kände direkt att hon hittat rätt.

Läs också: Hon blev gravid som 15-åring och fick tillbaka sitt liv genom tron: "Plötsligt hade jag en motor"

Så småningom flyttade hon till Sundsvall efter att ha träffat sin dåvarande make. Och det var här karriären skulle ta fart. Hon startade först Nordins beställningskök och tog därefter över Gullfibers mäss. Men när kunderna avtog bestämde hon sig för att starta en cateringverksamhet.

Den kom att bli väldigt uppskattad, och som mest levererade hon och hennes sex anställda 400 luncher per dag, bland annat till ST och Ortviken. Arbetsdagen varade mellan tio och tolv timmar.

– Det var full fart och jag kockade själv. Jag hade en anställd som körde ut maten, men när hon var sjuk gjorde jag det också. När man tänker på det är det ju otroligt att man klarade sig.

För dig som loggar in: Eva, 50, gjorde modellkarriär i USA – nu driver hon skönhetssalong i Sundsvall

När de statliga subventionerna på luncher togs bort i början av 90-talet minskade efterfrågan, men Gunilla hittade alltid nya vägar. Hon tog bland annat över Älvens hus i Sörberge, köpte därefter Röde Orm i Örnsköldsvik och drev golfrestaurangen i Härnösand om somrarna.

Trots att det blivit mycket och hårt arbete, och att hon levererat fler luncher än hon kan räkna till, har Gunilla alltid tyckt om att vara värdinna och bjuda på god mat.

– Vi höll i en grisfest förra sommaren då vi hade 34 personer i trädgården. Det är kul att ha gäster och pynta lite, säger hon.

■■ För fler grattisintervjuer och reportage, klicka här.

Mer läsning

Annons