Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han lever sin pianodröm

/
  • Sundsvallssonen Lars Jönsson där han vanligen sitter, vid flygeln. Musicerandet fyller både arbetsliv och fritid, något som gjort hans åttarige son Nikolai aningen avskräckt.
  • Stöde musikveckas konstnärlige ledare.

Han fyller bara halvseklet men har redan hunnit med att bjuda på sitt pianospel i Stöde i över trettio år, varav de senaste åtta som konstnärlig ledare för ortens bejublade musikvecka.

Så frågan verkar befogad: hur länge ska du hålla på, Lars Jönsson?

– Tja, minst 50 år till, säger han kryptiskt.

Annons

Lars Jönsson är, som han säger; "gjord" i Stockholm, född i Malmö, levde sina första år i Luleå och uppvuxen i Sundsvall. Mamma var hemmafru, pappa i försäljningsbranschen och storebrorsan likaså. Själv visade Lars tidigt prov på sin musikalitet på blockflöjt.

– Jag började spela piano först när jag var elva år. Det var på inrådan av min far som tyckte att jag skulle välja ett instrument där jag kunde spela den kompletta musiken och även uppträda som solist.

Hundra hotellnätter

När han väl fått fingrarna på tangenterna gick allt fort, trots den sena debuten. Direkt efter högstadiet kom han in på välrenommerade Kungliga Musikhögskolan i Edsberg.

– Jag fick mycket uppmuntran av mina föräldrar. Till exempel så tillät de mig att som 14-åring åka tåg ensam i Europa när jag skulle till en musikkurs.

I dag är han etablerad solist, ackompanjatör och pianopedagog med bas i staden Stuttgart i södra Tyskland. Arbete och fritid flyter ihop. Pianot går till och med före morgonkaffet. Lars undervisar på två musikhögskolor och repeterar inför konserter med klassisk musik. Han är hårt anlitad och reser mycket, i fjol blev det omkring hundra hotellnätter, mestadels i Europa.

När ST får fatt på honom när han är på väg till tåget i Hamburg. Det märks att han är van att prata på stående fot, lite lätt flåsande mellan orden men alert och vänlig i tonen.

Orkester till Stöde

Lars Jönsson lever sin pianodröm, men kommer inte ifrån vardagspusslet. Åttårige sonen Nikolai har numera separerade föräldrar och delat boende med allt vad det innebär. Och just nu är tankarna ofta riktade mot norr. Planeringen inför sommarens musikvecka i Stöde är i full gång.

– Programmet är inte helt spikat, men fokus kommer att ligga på barockmusik med äldre instrument, inklusive cembalo. Vi har bland annat anlitat en hel orkester från tyska staden Reutlingen. Årets tre jubilarer, Wagner, Verdi och Britten, kommer också att uppmärksammas. Ett annat viktigt inslag är att låta våra utländska musiker lära känna den nordiska kulturen.

Deltagarna vaskas vanligtvis fram via Lars Jönssons eget kontaktnät.

– Men vi är många som jobbar hårt för den här musikveckan och mycket bygger på förtroenden. Det händer att jag aldrig hört dem som uppträder och jag har aldrig blivit besviken.

Spirituell ort

Mamma och storebrorsan bor kvar i Sundsvall och har förstås friplåtar till konserterna. Själv är han ordentligt rotad i Tyskland sedan 30 år. Hans svenska bär ett avslöjande skorrande "r" och emellanåt glunkar det typiskt tyskt i strupen i vissa ordval.

– Jag tror inte att jag kommer att flytta tillbaka, men man vet aldrig. Det blir allt bättre att komma hem och visst saknar jag ljuset, naturen, språkklangen.

Allt detta finns i Stöde som har kommit att få en speciell plats i hjärtat.

– Det är en spirituell ort och kyrkan har en vacker akustik. Här fanns min första blockflöjtslärare Margareta Rudbo kantor och här gav jag min första riktiga pianoafton, som 15-åring.

Säger mannen som uppenbarligen inte gillar att ta det piano. Och ska man tro honom är karriären ännu bara i sin linda.

– Jag lyssnade en gång på en 103-årig pianist. Hans spel hade ett alldeles speciellt djup, tonerna var liksom inristade i sten.

Annons