Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hennes passion är hovslageri och motorer – nu fyller Jessica Hassel 40 år

/
  • Jessica Hassel är en egenföretagare som lägger allt krut på sitt yrke, hovslageri.
  • Att varje häst är olika är charmen med yrket, och anledningen varför 40-åringen fallit för att sko hästar.

I närmare 17 år har Jessica Hassel jobbat som hovslagare och som semester åker hon gärna till USA – för att lära sig mer om att sko hästar.
– Jag är en riktigt nördig när det gäller hovslageriet, och det är jag stolt över, skrattar hon.

Annons

Det är med en skräckblandad förtjusning som Jessica Hassel välkomnar sin födelsedag den 24 juni – då hon fyller 40 år. Åldern spelar egentligen igen roll för henne, men hon har kommit till en punkt då åldersiffran låter mycket mer "vuxen" än vad hon själv känner sig.

– Verkligheten kommer ikapp ibland, men jag känner mig inte som 40 år. Jag är alldeles för barnslig för det, och bra är kanske det, säger jubilaren och ler.

Under tiden vi pratar står hon och skor en häst. Det märks att det inte är första gången. Med en lugn stämma och fasta händer hanterar hon hästen, som just i dag är lite extra skvättig. Närheten till djuren, tillsammans med vetskapen att varje djur är en egen individ, är två avgörande faktorer varför Jessica har fallit så hårt för sitt yrke.

– Ingen häst är den andre lik, ingen hov är den andre lik. Jag slutar aldrig att förundras, man lär sig något nytt hela tiden!

Och visst kan man påstå att hon fallit för sitt yrke – även när hon är ledig så är hovslageri en stor del av hennes liv. Det började i slutet av 1990-talet då hon fick ett stipendium i anslutning till att ha studerat Hovslageri. För pengarna fick hon göra en resa, till valfritt mål, och hon valde att åka till USA för att prova yrket hon nu hade utbildning i.

– Jag trodde då att jag kunde allt, och jag kan säga att jag fick ett kraftigt uppvaknande! Jag är så tacksam över den resan och att jag kom till en så duktig kille som jag fick vara hos, jag lärde mig ofantligt mycket.

Och resorna till USA slutade inte där – de fortsätter än i dag. Och än i dag handlar de om att lära sig mer.

– Jag har fått vänner för livet genom dessa resor och man kan alltid lära sig mer. Och det är ju så fruktansvärt roligt, jag är nog en riktig nörd.

Trots att passionen för yrket är stort så är det inte det enda som Jessica lever för. På fritiden kör hon gärna motorcykel, och nu mer sin alldeles nyköpta Mustang från slutet av 60-talet. Men en annan given del i livet är hennes två barn.

– Jag jobbar alldeles för mycket, men när jag har mina barn hos mig så är dem i fokus.

En dag innan 40-årsdagen drar hon iväg till Skottland – och denna gång blir det inga hästar. Jessica älskar att resa. Eftersom hon inte är någon stadstjej, och inte heller har varit i Skottland tidigare, blev det ett perfekt resmål för att fira födelsedagen.

– Vi har en bil som väntar vid flygplatsen och sedan åker vi dit näsan pekar. Vi kommer att åka upp mot högländerna och hålla oss där. Jag åker tillsammans med mannen jag trivs bäst med, säger Jessica och fortsätter:

– Mitt enda mål är att kunna lägga bort mobiltelefonen, njuta och få massor av upplevelser. Mist en natt kommer spenderas på ett stort gammalt slott. Det kommer bli en fantastisk resa.

Mer läsning

Annons