Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnär med skarp blick för detaljer – nu förbereder hon för comeback i Sundsvall

/
  • Lena Fredriksson planerar att hänga ut motiv av bland annat Petersvik och Spikarna nästa år.
  • Det är tidigt på morgonen som Lena Fredriksson jobbar allra bäst – hemma i köksateljén på Östermalm.
  • Lena målar alltid från vänster till höger och börjar med bakgrunden. Eftersom basfärgen ska torka i minst en vecka jobbar hon med flera tavlor parallellt.

Det som vid blotta ögat ser ut som ett fotografi av Spikarna visar sig vara en extremt detaljerad oljemålning. Lena Fredrikssons måleri lurar ögat, och planen är att Sundsvallsborna ska förtrollas av vackra motiv nästa år.

Annons

Upp klockan fem på morgonen, måla i några timmar, gå till jobbet.

Så har det sett ut för Lena Fredriksson i många år, fram tills nu. Som nybliven pensionär ser hon fram emot att själv kunna disponera tiden som hon vill, även om hon inte kommer att lämna jobbet helt. Det kommer att bli en del inhopp vid behov på Kronans förskola. Men i övrigt vill hon inte ändra på rutinerna – att stiga upp i ottan för att måla är det mest naturliga för henne.

– Det är den bästa tiden för mig, och det är då jag är som mest produktiv. Det var likadant när jag pluggade. Jag kan sitta fram till klockan tio, men då tar jag många korta pauser – och dricker mycket kaffe, säger hon.

Läs också: Mange från Sundsvall håller konstutställning i New York: "Jag vill lyfta upp utanförskapet"

Ateljén har hon placerat i köket i lägenheten på Östermalm, och här har mängder av tavlor blivit till. Lena uppskattar att hon har målat mellan 200 och 300 tavlor sedan hon började någon gång kring millennieskiftet.

Lena hade dittills hållit på med hantverk, bland annat i form av bildvävnader, men aldrig haft någon tanke på att börja måla. Men en vän fick henne på andra tankar.

– Jag tittade ut genom fönstret i hans sommarstuga vid Armsjön och fick syn på ett mjölkkärl, eller hämtare som vi kallade dem, i förgrunden och hans båt på sjön i bakgrunden. Jag tog en bild och skrev sedan ut den till honom. Då sa han att jag skulle måla en tavla av fotot. Så började det.

Hon fastnade för konstformen realism, och med åren har motiven blivit allt mer detaljerade och avbildande. Vissa av hennes verk måste man studera på nära håll för att skilja från ett foto.

Läs också: Årets köng i Sundsvall 2016 har utsetts – därför kammade konstnären hem priset

Arbetsprocessen är alltid densamma. Först ger hon sig ut på långa promenader och fotograferar tänkbara motiv. Därefter väljer hon ut vilka hon ska måla av.

– Har jag tagit 400 bilder är det kanske 20 som går att använda.

Första gången hon ställde ut var i Skönsberg i mars 2003. Och hon hade fint sällskap i bland andra Christian Beijer och Bengt Lindström. Senare samma år fick hon även sin första egna utställning.

– Jag var så nervös och stängde till och med in mig på toa bara för att andas. Den biten har väl blivit bättre, men man blir egentligen aldrig van. På vernissagedagen står man där helt själv.

Läs också: Köpte Cadillac – utan att familjen visste om det

Det blev ytterligare en utställning i Sundsvall 2006, men sedan dess har det varit rätt tyst kring Lena Fredriksson i Medelpad. Utställningarna har främst varit i Uppsala, där hon bodde i många år. Hon har ställt ut hos anrika Mollbrinks och fått ett fint mottagande för sina skildringar av Uppsala.

Nu är planen att åter ställa ut i Sundsvall. Om allt går som det ska kommer ett 30-tal nya verk, bland annat föreställande Petersvik och Spikarna, att finnas till allmän beskådan för Sundsvallsborna hösten 2017.

– Det kan bli världens flopp! säger hon och skrattar.

– Men det brukar gå ganska bra.

För att se ett urval av Lenas verk, klicka här (extern länk).

■■ För fler grattisintervjuer och reportage, klicka här.

Mer läsning

Annons