Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativ ljudskapare som får gammalt att låta nytt: "Ibland vill jag bara gå på lust"

/
  • Thomas Norlin ser sitt liv i tioårscykler, och som 40-åring går han in i en ny. Nu handlar det till stor del om att se sina barn utvecklas.
  • Det är i studion i Nedansjö som Thomas trivs allra bäst.

När jobbet fordrar långa planeringshorisonter blir tiden i studion ett välkommet avbrott. För Thomas Norlin är musiken lika mycket avkoppling som ett kreativt hantverk. Och arvet går vidare.
– Barnen förstår varför pappa är lyrisk över ett nytt mixerbord, säger han.

Annons

Thomas Norlin har dubbla skäl att fira just nu. Vid sidan om 40-årsdagen fyller även hans och pappa Stefans musikbolag Clav AB 50 år. Där kan den förre country- och gospelsångaren Stefan stå för sång och melodi medan Thomas sitter bakom reglarna och ser till att ljudet blir det rätta.

– Vi delar det, och det är ett roligt fritidsintresse, säger Thomas.

Läs också: Sång och musik är slöjdlärarens melodi

Han föddes in i en riktig musikfamilj, och konstant omgiven av toner under uppväxten blev det naturligt att även Thomas började klinka, knäppa och slå på olika instrument. Men det var till slut arbetet runt omkring, produktionen, som lockade mest.

– Det är en kreativ process och ett hantverk att designa ljudet så att det låter vackert. En viktig del är att göra om musikbolagets katalog med analoga inspelningar till digitalt. Då gäller det att få gamla ljud att låta modernt.

Läs också: Sundsvallsfödde Andreas släppte EM-låt med kompisarna: "Roligt med låtar av fans för fans"

Det här är förenat med ett stort teknikintresse och Thomas förklarar vikten av att ha bra grejer, för att få ut så mycket som möjligt ur musiken. Samtidigt är det lättare och billigare än någonsin att sätta upp sin egen studio i hemmet och spela in musik.

– Det är kul att tekniken är så tillgänglig i dag. Det har gått från stora bandspelare och mixerbord till små hårddiskar. Men det är inte teknik och maskiner i sig, utan mötet mellan maskin och människa som fascinerar mig.

Men det är inte musik 24 timmar om dygnet. Thomas är IT-strateg på Sundsvalls kommun och jobbar mycket med verksamhetsutveckling. Något som han trivs med, men ibland sätts tålamodet på prov.

Läs också: Sundsvall är en av Sveriges bästa IT-kommuner

– Det är långa planeringshorisonter, och det kan ta lång tid från idéer till verkstad. Just nu har vi till exempel en IT-strategi som varar mellan 2011 och 2021. Jag tycker om att jobba långsiktigt, men ibland vill jag bara vara kreativ och gå på lust. Då är det väldigt skönt att gå in och sätta sig i studion.

Där inne är det som att tiden stannar upp, förklarar han.

– Men i själva verket går den väldigt fort.

Det kan inte minst familjen vittna om. Med i studion i Nedansjö finns inte sällan döttrarna Adelina och Timea, och där har de till och med inrett ett litet kafé. Det verkar onekligen som att musiken fortsätter att rinna i ådrorna – båda döttrarna håller på med sång och dans.

– Som av en händelse, säger Thomas och skrattar.

Han är gift med Liza-Maria Norlin, lärare och gruppledare för Kristdemokraterna i Sundsvall, och de har haft många intressanta diskussioner om samhällsutveckling hemma vid köksbordet. De träffades under ett möte med Pingstkyrkan för snart 20 år sedan, men tro inte att det gick att imponera med musiken, även om han försökte.

– Hennes pappa jobbade med radio, så hon hade sett allt det där. När jag visade mitt mixerbord tyckte hon inte att det var något att komma med, säger Thomas.

■■ Fyller du jämnt och vill vara med i ett reportage? Skicka ett mejl till nara@st.nu eller ring 060-197260.

Mer läsning

Annons