Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogprofil som serverar nya lösningar med mersmak

/
  • Efter examen sent i livet kan Christine Hedin i dag titulera sig som studie- och yrkesvägledare.

Hon har varit med om mycket.
Blivit brutalt rånad, jobbat många år i krogbranschen och gjort ett tvärt karriärbyte.
Nu lever 50-årsjubilaren Christine Hedin med villa, vovve och familj.

Annons

Det riktigt strålar om Christine när hon berättar om sitt nya arbete på kommunala Arbetsmarknadstorget. Det som började som ett samordningsprojekt mellan myndigheter är nu på väg att permanentas. Som studie- och yrkesvägledare är Christine en resurs för handläggare från Försäkringskassan, arbetsförmedlare och socialsekreterare.

– Från början vände vi oss främst till ungdomar, men nu omfattas även vuxna, säger hon.

Bland solskenshistorierna finns killen med taskiga förutsättningar som läste upp sina betyg och nu står väl rustad att påbörja högskolestudier.

Praktikplatsen ser hon som en ibland underskattad väg till målet som är att uppnå egen försörjning

– En del unga tycker att de utnyttjas av systemet, men jag säger att de ska utnyttja tillbaka. Praktikplatsen är ett gyllene tillfälle att visa vad man går för på en arbetsplats.

Många begåvningar kommer aldrig till sin rätt på grund av att de saknar förmåga för att marknadsföra sig själva.

– Kan du inte sälja dig själv så är du rökt på arbetsmarknaden i dag. Så krasst är det, tyvärr.

Liknande problematik kan möta äldre som vill sadla om.

– De utsätts ibland för rena diskrimineringen. De anses för dyra och har för stor erfarenhet för att kunna formas om.

Det tog många år innan Christine själv kom på vad hon ville göra av sitt liv. En del känner säkert igen henne från kroglivets Sundsvall på 1980- och 90-talen. Hon arbetade främst på populära Hoagys pianobar och Seaport bar- och restaurang på hotell Strand.

– Det var en rolig tid och jag skulle kunna skriva en hel bok om allt som hände. Vi hade öppet längst och hos oss samlades alla för sista groggen, ragget och jakten på efterfest.

Själv hittade hon drömprinsen på Seaport 1997. Hon stod i baren och han beställde.

– Vi hade känt varandra sedan vi var små men inte varit på samma plats helt enkelt. I år firar vi tioårig bröllopsdag.

Kroglivet var spännande men även slitsamt, oregelbundet och anställningsformen tämligen osäker. Så småningom sökte hon sig vidare och hamnade på Posten i Kvissleby. Ett bestående minne från den tiden var det riksuppmärksammade postrånet 2001. Christine var en av tio i personalen som vapenhotades, bakbands och tvingades ligga på golvet i en timme innan rånarna försvann med kontanter.

– De greps och det kändes bra att få vara med på rättegången och se när de fick stränga straff. Jag erbjöds även några psykologsamtal. Så här långt efteråt känner jag inte att händelsen präglat mig särskilt mycket, mer än att jag blivit en argare person. I dag vet jag inte om jag skulle kunna hålla mig lugn på samma sätt.

2009, efter tre år med distansstudier vid Umeå universitet, kunde Christine titulera sig som studie- och yrkesvägledare. Hon tog sin examen på en fredag och påbörjade efterföljande måndag sitt nya arbete på Vuxenutbildningen Sundsvall Timrå, och därefter Arbetsförmedlingen.

Vid sidan om arbetslivet har hon utvecklats till en riktig idrottsmorsa.

– Fast eftersom jag inte gillar att baka så har det blivit styrelseuppdrag i stället. Jag är ledamot i Njurunda IK och har tidigare varit ordförande i Njurunda Simsällskap. Att lobba, prata med folk och diskutera fram lösningar är mer min grej.

Mer läsning

Annons