Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruth firar 80 med USA-äventyr: "Ska bli hemskt kul"

80-årsfiranden brukar väl inte vara förknippade med fart och fläkt. Men med resor till Stockholm, Tallinn, London och Seattle väntar några minst sagt späckade veckor för Ruth Trapp. Och hon är väl förberedd.
– Jag är i god form, så det ska inte vara problem, säger hon.

Annons

Från början var det bara tänkt att bli en födelsedagskryssning till Tallinn, men därefter har det hänt saker. Ruth Trapp ska även möta upp delar av familjen i Stockholm för att därefter resa vidare till London, där ena sonen bor.

Kronan på verket blir ändå resan till Seattle och Ruths syster Sigrid med familjer. Men det var inte alls tanken.

Ruth, som växte upp strax utanför Östersund, skulle skicka en Jämtlandsdräkt till Sigrids dotter lagom till hennes 50-årsdag. Hon ville inte riskera att den kom bort och undersökte därför om det fanns någon som kunde ta med sig dräkten på sin USA-resa. Sonen tänkte annorlunda och bestämde att det var lika bra att skicka Ruth och sambon Kjell över Atlanten.

– Mamma, vi har planerat ännu en resa, sa de till mig och berättade sedan att jag skulle få åka till min syster. Det ska bli hemskt kul, vi har inte träffats på flera år, säger Ruth Trapp.

För dig som loggar in: Eva, 50, gjorde modellkarriär i USA – nu driver hon skönhetssalong i Sundsvall

Som om det inte vore nog väntar en resa till Mallorca i höst, då Kjell fyller 75 år.

– En av mina söner har hus där så vi bestämde oss även för att åka dit.

Tur då att Ruth hör till en av de piggare 80-åringar man stött på. Hon har alltid hållit i gång kroppen på ett eller annat sätt, och i vintras var faktiskt första gången på många år då hon inte for ner för skidbackarna.

– Jag hade lovat mina barn att inte åka i år, de var lite oroliga, säger hon.

Läs också: Natur och jakt ger Ingela energi: Hundskall som ekar genom skogen är den vackraste melodin

Hennes vilja att röra på sig går ända tillbaka till barndomen i jämtländska Höla. Hon växte upp som nummer sju i en syskonskara om tio, och hon fick tidigt lära sig att hjälpa till hemma på det lilla torpet. Och med fem bröder blev det naturligt för Ruth att idrotta och vara aktiv.

– Jag tyckte om att vara med pojkar, då hände det något. Det blev mycket friidrott och skidor när jag var liten. Dessutom var pappa en duktig skidåkare och vi missade aldrig en tävling, säger Ruth, men berättar i nästa andetag att hon som 18-åring miste sin pappa efter att han drabbats av en blodsjukdom.

Ruth fick även lära sig hårt arbete i tidig ålder. Efter att ha varit piga en sommar fick hon som nybliven tonåring jobb som fäbotös på Hovde fäbod, tillhörande Bydalens Hotell, över en sommar.

– Det var himla roligt! Det kom folk från hela Sverige, och man fick lite dricks. Men det var tufft. Jag fick till exempel mjölka sju–åtta kor för hand varje morgon och kväll.

Läs också: Gunilla har mättat många magar: "Otroligt att man klarade sig"

Men Ruth ville något mer än att bara vara en hjälpreda.

I samma veva som hon skulle gå ut sjätte klass kom ett riksdagsbeslut om skolan som gjorde det möjligt för Ruth att, som först i syskonskaran, läsa vidare och få bidrag som täckte terminsavgiften. Hon började på praktisk realskola i Östersund och fick bland annat lära sig stenografi och bokföring, något som hon fick stor nytta av i yrkeslivet.

Hon jobbade först på det lokala skattekontoret och länsstyrelsen i Östersund i över 20 år men flyttade sedan till Sundsvall på grund av hennes dåvarande man. Här fick hon jobb på SPV efter en kort sejour på CSN.

– Dessa arbetsplatser gjorde att jag fick mycket goda kunskaper om hur samhället fungerar, och det har jag haft nytta av. Folk jag känner har kunnat ringa mig och fråga om allt möjligt.

■■ För fler grattisintervjuer och reportage, klicka här.

Mer läsning

Annons