Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sång och musik är slöjdlärarens melodi

/
  • Den egenbyggda studion andas professionalitet och är lite av Stefan Norlins
  • Stefan tar gärna fram gitarren och river av några låtar.
  • Det har blivit många timmar i studion.

Från ett liv med turnerande på helgerna och slöjdlektioner på vardagarna till lugnet hemma i Nedansjöbodarna.
Nja, lugn och lugn förresten. Stefan Norlin har ständigt nya projekt på gång och vägrar trappa ner trots att han nu fyller 70 år.
– Nu börjar ett nytt liv, säger han.

Annons

Stefan Norlin slår sig ner i stolen i studion som han byggt själv. Där förenas två intressen och färdigheter som han burit med sig under större delen av sitt nu 70-åriga liv.

I början av 1970-talet var Stefan med och startade sånggruppen Norlins, som bestod av inte mindre än nio syskon. Sången och musiken hade följt med dem under hela uppväxten tack vare föräldrarna Märta och Sven och deras engagemang i en frikyrka.

– De sjöng hela tiden, och fick även oss barn att nappa på det. Så vi hade övning nästan varje kväll. Pappa hade en väldigt bra och klar röst, och den höll sig ända in i ålderdomen, säger Stefan.

Och när det pratas om Norlins är det nästa ofrånkomligt att inte nämna spelningen i Stöde kyrka som drog 700 besökare. Vanligtvis rymmer kyrkan omkring 400 personer.

– Ja, det var långt över fullsatt. Den brukar jämföras med när Ingrid Bergman gifte sig där.

Succén lät inte vänta på sig. Snart blev det skivinspelningar, bland annat i Sveriges Radios studio i Stockholm, turnerande och uppträdande i tv. 1975 kom kanske ändå höjdpunkten när gruppen fick åka på USA-turné.

New York, Memphis, Houston, Dallas och El Paso och Los Angeles var bara några av stoppen.

– Det var underbart. Vi var borta i fem veckor och det gick riktigt bra. Flera sa till oss att hade de vetat om hur bra vi var så hade de gjort mer reklam.

Men några år senare kom det lika otänkbara som tragiska bakslaget när yngste brodern Tommy omkom i en olycka på sin bröllopsresa. Han försökte lära hustrun att köra bil, och plötsligt blev den stående mitt i en järnvägskorsning. I sitt försök att få bort den därifrån blev han påkörd av ett tåg.

Därmed hade Stefan och hans syskon förlorat sin andra bror. Tidigare hade även Leif, äldst i syskonskaran, gått bort efter en kort tids sjukdom, endast 23 år gammal.

– Det var så klart katastrof bägge gångerna. Det var riktigt otäckt med Tommy, och efter hans bortgång tvingades vi till ett uppehåll. Men till slut hittade vi ändå en väg tillbaka.

Parallellt med livet som turnerande musikant arbetade Stefan som slöjdlärare i Sundsvall. Här kommer vi alltså in på den andra stora delen i Stefans liv.

– Slöjd var mitt intresse från skoltiden, och i sjunde och åttonde klass gick jag vid sidan om en slöjdlärare för att lära mig. Det blev sedan ett yrke som jag kom att trivas med hela livet. Jag har en fallenhet för att jobba med händerna.

I dag lever han och hustrun Birgit på den idylliska gården i Nedansjöbodarna, som Stefan beskriver som sin absoluta favoritplats på jorden.

Men tro inte att han slappnar av bara för att han råkar fylla 70. Är det inte skivinspelningar och andra musikprojekt så är det byggplaner på egna huset eller genom den egendrivna byggfirman. För att inte nämna odlingarna och att försöka få i gång gamla traktorer.

– Han har svårt för det där med att vara pensionär, säger Birgit.

– Ja, det är nya projekt hela tiden, och Birgit ser till att jag gör klart dem innan jag börjar på något nytt, säger Stefan och skrattar.

Annons