Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrkelyftare och doktor i fysioterapi: "Vill lära mig hur träning kan minska smärta"

/

Lars Berglund, före detta Sollefteåbo, kan numera titulera sig doktor i fysioterapi. I sin avhandling kom han fram till att marklyft faktiskt kan lindra ryggsmärta.

Annons

Just nu befinner sig Lars Berglund på en välbehövlig semester efter några intensiva år som doktorand vid institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå Universitet. Den 2 juni försvarade han sin avhandling, "Marklyft för patienter med mekanisk ländryggsmärta. En jämförelse av effekterna av en högbelastande lyftövning och individanpassade lågbelastande övningar för rörelsekontroll". Opponent var professor Hanna Luomajoki.

– Det var nervöst och spännande. Men det gick väldigt bra, faktiskt över förväntan. Jag hade en bra och givande diskussion med min opponent. På kvällen blev det fest för nära och kära, det var jättekul.

Dessutom har en av hans publicerade studier belönats som bästa artikel 2015 i just den tidskriften, något som han är extra stolt över.

Läs också: Berglund - namnet som regerar i länet

Lars har en bakgrund som styrkelyftare på SM-nivå och har också innehaft svenskt rekord i marklyft, 327 kilo, i sin viktklass. Han är utbildad sjukgymnast med två masterexamen i fysioterapi och ortopedisk manuell terapi och började som doktorand 2013.

Vad är det som driver dig?

– Nyfikenhet och att jag vill veta hur saker och ting fungerar. Genom mitt jobb som sjukgymnast vill jag också lära mig hur man genom träning kan minska smärta.

I sin avhandling har Lars gjort en studie på 70 patienter med långvariga ländryggsproblem och jämfört effekterna av olika rehabiliterande träningsformer. Resultatet visade att marklyftsträning ger lika bra smärtlindring som individanpassade övningar.

Är du förvånad över resultatet i din forskning?

– Till viss del. Det som överraskade var att studien visade på att marklyftsträning, som man kanske ofta inte tror är bra för ryggen, gav lika stora förbättringar på smärta som den individanpassade lågbelastade träningen, säger Lars som också understryker att det är viktigt att marklyftsträningen sker under kontrollerade former med rätt teknik och passande vikter.

Enligt Lars så innebär resultatet i praktiken att sjukgymnaster/fysioterapeuter tillsammans med sina patienter kan välja om de vill använda marklyft eller individanpassade lågbelastande övningar för rörelsekontroll för att minska ländryggsmärta.

På fritiden är det styrketräning som gäller för Lars och han är fortfarande engagerad i styrkelyft. Nu när doktorandtiden är över så blir det definitivt mer tid i träningslokalen.

Just nu försöker Lars koppla av och känna lugnet innan det är dags att börja arbeta igen. Till hösten väntar ett vikariat på Umeå universitet fysioterapiprogrammet där han ska undervisa. Dessutom finns nya uppslag till forskning.

– Jag har absolut fått blodad tand. Det finns många områden inom både ländryggssmärta och styrkelyft som är outforskade och som jag gärna vill ta mig an.

Läs också: Hon har många strängar på sin lyra

Mer läsning

Annons