Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väckte liv i lyckade familjereceptet – Sven Erik, 80, säljer fortfarande Stiernströms senap

/
  • Barbro och Sven Erik Stiernström är två pigga pensionärer som bor med sina två hundar i villan i Sörberge. (Arkivbild)

Födda samma år har Sven Erik Stiernström och Stiernströms senap följts åt. När båda nu firar jämnt är frågan vem som klarar åldrandet bäst.

Annons

Förberedelserna inför lördagens 80-årskalas pågår för fullt för Sven Erik och hustrun Barbro. Då håller de öppet hus hemma i Sörberge för de närmaste vännerna och bekanta.

– Det är fullt ryck på mig och frugan nu. Allt ska vara perfekt, så vi får hoppas på bra väder, säger Sven Erik.

Han har nära till skratt och berättar om hur han klarat sig från sjukdomar och krämpor. Då fick han ändå en stroke för tre år sedan, men inte ens det kunde hindra Sven Erik från ett aktivt pensionärsliv.

– Jag brukar säga ”äldre får man bli, men inte gammal”. Lite så känner jag. Vi mår toppen och trivs så bra här i stugan. Jag hoppas att vi kan bo kvar här så länge som möjligt. Nya SJ-banan ska gå här över tomten, men det kommer inte ske under min livstid.

Nästa månad firar paret Stiernström 55 år som gifta.

– Vi lever i symbios. Det är både kärlek och vänskap – och krig, säger Sven Erik och skrattar.

Läs också: Från hembiträde till svensk mästarinna: "När jag tänker efter har jag gjort en hel del"

I många år drev de tillsammans Stiernströms senap, som Sven Erik hade tagit över efter sin pappa Erik. Han var korvgubbe i Sundsvall och gjorde sin egen senap. Ett tillbehör som blev allt mer självklart och omtalat ju längre tiden gick. Faktum är att Sven Erik och Stiernströms senap är lika gamla – båda såg ljuset 1936.

Vem är i bäst skick?

– Det är väl senapen, jag ligger ett par pinnhål under.

När regeringen införde prisstopp 1982 kunde Stiernströms senap inte längre konkurrera med de stora tillverkarna och Sven Erik tvingades sälja. Till slut dog varumärket ut.

Läs också: De håller liv i ortens klassiska senap

Sven Erik fick i stället jobb som utbildningschef inom civilförsvaret i Västernorrland där han blev kvar till 2000. Därefter utbildade han även äldre i säkerhet.

Men till slut tog han upp senapstillverkningen igen, och sedan några år tillbaka har besökare på bland annat Norra bergets julmarknad kunnat köpa burkarna med Stiernströms senap.

– Receptet fanns i skallen, men det är hemligt. Nu har jag även byggt en fyllningsapparat som fyller burkarna jämnt. Och det är väldigt trevligt att komma ut och träffa folk igen, säger han.

■■ Fyller du jämnt och vill vara med i ett reportage? Skicka ett mejl till nara@st.nu eller ring 060-197260.

Mer läsning

Annons