Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varvar körkortsteori med blöjbyten

/

Han går andra året på gymnasiet, och är nybliven pappa
Elias Sundkvist ser en framtid med familj och jobb i byggbranschen.
– Det är helt klart det här jag vill göra.

Annons

När skolan började i höstas visste han inte att han innan sommarlovet skulle bli pappa. Tillsammans med flickvännen Lydia flyttade Elias Sundkvist in i ettan i Nacksta, där de några månader senare blivit tre.

– Det gick bra när det bara var vi två, men det är lite trångt nu, säger Elias.

Den 5 april föddes parets dotter, en månad för tidigt. Spjälsängen står mitt i lägenheten, och är ett tydligt tecken på nytillskottet. Att bo fyra trappor upp utan hiss och balkong har blivit ganska opraktiskt.

Graviditeten upptäcktes i vecka 20, och även om båda gärna ville bli unga föräldrar, hade de tänkt gå ut skolan först.

– Vi hade pratat om barn, men kanske när vi var i 20-årsåldern. Det blir väl nästa barn som kommer då kanske, säger Elias.

Tills vidare är det Lydia som är hemma på dagarna, medan Elias gör sin praktik hos Hagamurarna. Han läser andra året på byggprogrammet på Sundsvalls gymnasium Västermalm, och trivs väldigt bra med yrkesvalet.

– Jag hade inte kunnat välja något bättre. Pappa har företag inom branschen, och jag har jobbat där några somrar nu.

Tanken är att Elias ska vara pappaledig någon gång under det kommande året, men han ska i alla fall gå klart tvåan först.

Elias är uppvuxen i Hjältanstorp, cirka sju mil väster om Sundsvall. Att flytta för att gå gymnasiet var en självklarhet, det var byggprogrammet som lockade. Men i framtiden vill han gärna ut på landet igen.

– Vi letar boende, gärna radhus, men har inte hittat något än.

Tiden utanför skola och praktik går nu mest till familjen. Ett intresse som har funnits tidigare, och som han gärna vill återuppta, är fotbollen.

– Jag spelade i Fränsta tidigare, men funderar på att byta lag. Vet inte riktigt när, men det blir väl senare.

Tills vidare spelar han då och då med kompisar.

Det många blivande artonåringar ser fram emot, att ta körkort, gäller även för Elias. Att ta sig någonstans med barnvagn är ett projekt, och storhandlingar brukar sällan bli av.

– Jag har teoriprovet samma dag och uppkörningen inbokad. Förhoppningsvis blir det klart snabbt. Det kommer att underlätta en hel del.

Självklart har det blivit en omställning sedan dottern föddes, men det är mest nätterna som har förändrats.

– Vi är trötta eftersom hon vaknar på nätterna. Men man förberedde sig lite innan hon kom, så det är ingen stor skillnad, säger Elias.

Hon alltså. Dottern har ännu inte fått något namn.

– Det är svårt när man inte vet på en gång.

Mer läsning

Annons