Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fisk för fotvård ny trend

Det killar lite, men gör inte ont. Faktiskt är det ganska skönt när de små fiskarna nafsar på fötterna. Fotvård med fisk är en från början turkisk idé som nu nått Sverige.

– De måste vara hungriga. Är de mätta simmar de bara omkring, säger assistenten Hoa Nguyen i salongen i Malmö om de 200 små fiskarna i glaskaret

Genast flockas firrarna runt fötterna och börjar knapra på hälar, under fotsulor och mellan tår.

– De har inga tänder, man kan säga att de suger med läpparna, lugnar Hoa Nguyen.

De flitiga fiskarna är ett alternativ till mer traditionell fotvård. Med sina små sugmunnar plockar de bort förhårdnader och ansamlingar av lös hud, men lämnar lyckligtvis den friska huden i fred. Men enligt förespråkarna mår också den gott av behandlingen, eftersom fiskarnas små nafs fungerar som stimulerande massage.

Från Turkiet har idén med fiskfotvård spritts i Asien och senare nått Europa via USA. I Sverige är det än så länge en nymodighet, men åtskilliga har ändå tagit chansen att pröva på under de få veckor som salongen i Malmö har funnits. Enligt Hoa Nguyen har både kvinnor och män kommit.

– Det är de nyfikna som passar på först, säger hon.