Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiskare bekymrade över öringen

De befintliga sedimenteringsdammarna räcker inte till. Nu slår fiskare larm om föroreningar i Västbobäcken – igen.
– Bäcken förstörs och så får det inte gå till. Den är superviktig för havsöringen, säger Leo Oras.

Annons

Slamproblemen i Västbobäcken har tidigare uppmärksammats av Ljunganfiskarna och av Sundsvalls kommun.

Sand från motocrossbanan i Njurunda rinner ut i bäcken och gör vattnet alldeles grumligt och förorenat – trots att motorklubben har byggt tre sedimenteringsdammar.

– Det fungerar inte. Det är alldeles fullt med sand och så får det inte se ut. Bäcken som är superviktig för havsöringen håller på att förstöras, säger Leo Oras, Ljunganfiskarna.

Efter anmälningar till kommunen har nu miljökontoret inspekterat området och satt upp en åtgärdsplan.

– Det finns en klar påverkan från motocrossbanan med dammar som inte fungerar eller töms för sällan. Men sedan har också översvämningar och erosion orsakat en del av problemen, säger Andreaz Strömgren, miljödirektör på Sundsvalls kommun.

Även endurokörning utanför banans område tycks vara en bidragande faktor till att bäcken har sandförstoppats.

Redan för ett halvår sedan påvisade man problemen för Njurunda Motorklubb, och då inget har förbättras tvingas man nu ställa nya krav som måste uppfyllas.

– Klubben måste bedriva verksamheten inom ramarna för tillståndet, men om de inte gör det kan vi förelägga om åtgärder eller förbud. Det är dock något som länsstyrelsen beslutar om, säger Andreaz Strömgren.

För fiskarna och Leo Oras del ligger den största oron för havsöringens fortlevnad.

– De lägger sin rom under stenarna, men om det är fullt med sand kommer de inte åt botten och kan inte föröka sig, säger han och tillägger:

– Sedan kanske de inte hittar när vattnet är så grumligt.