Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiske – mer än en barnlek

Fler än 1,6 miljoner svenskar sportfiskar varje år. En tredjedel är barn och ungdomar.
Vad är det som lockar?
– Det bästa med fisket är att fiskarna kämpar så spännande, säger Valdemar Larsson, 10 år, som lyckats dra upp en fin abborre.
Det han inte tänker på är att hans intresse är viktigt för hela samhället. En undersökning har visat att sportfiske gör att man mår bättre, det ger ekonomisk utveckling och att det ger insikt i miljöfrågor.

Annons

Det går inte att ta miste på glädjen hos Emilia Gruvensjö, 9 år.

– Jag har fått fisk, jag har fått fisk, ropar hon och dansar nästan runt på isen med en abborre i ena handen.

Vi befinner oss på Björköfjärd. Solen strålar och det blåser lätt. Under oss finns det små stim med abborrar – lite här och där. Det gäller att borra en massa hål och hitta dem, för de rör inte på sig speciellt mycket. Sedan måste man naturligtvis pimpla på rätt sätt.

Det går lite trögt för Emilia i början. Abborren är försiktig. Hon får hjälp att knyta på en längre linstump under pirken och att sätta på några fräscha maggotar. Då börjar abborren att nappa.

– Det var bara att släppa ner – och vänta lite, förklarar Emilia sin fisketaktik.

Den här helgen är det många barn och ungdomar på isen. Även föräldrar och ledare från sportfiskeklubben. Det är resultatet av en satsning på att locka barn och ungdomar att börja fiska – och bli en del i klubben. Många klubbar i Sverige har förgubbats och försöker locka de yngre.

Enligt en undersökning, som gjordes för några år sedan, så sportfiskar de flesta utan att tillhöra någon klubb. Det som är avgörande för om man fiskar är att man har ett fiskevatten nära där man bor. Det gäller både för vuxna och barn. När allt fler bor i städerna ökar behovet av att kommunerna och staten hjälper till att öka fiskemöjligheterna. I Sundsvall bjuder kommunen och Sundsvall sportfiskeklubb på fiske efter regnbåge, röding, abborre och gädda i Sidsjön, som ligger bara tre kilometer från centrum.

Den här dagen är det pimpling efter abborre som gäller. Det tar lite tid att hitta fisken och få den att hugga. Grunden i allt sportfiske är tålamod.

– När jag har fått en fisk, då har jag tålamod, säger Tilde Forsmark, 8 år.

Hennes tioårige bror Sebastian säger så här:

– Fiske, det är bara roligt, och roligast när man får fisk.

Han ger oss några tips för abborrfisket:

– Fiska några decimeter ovanför botten. Rör spöt ibland och håll stilla ibland.

Lite längre bort sitter en glad Albin Nehrer, 11 år. Han har fått en abborre och vet hur man gör.

– Man måste vänta och ha tålamod. Jag ryckte och rörde lite på spöt. Det är det enda. När man pimplar abborre ska man vara nära botten. Det är roligt att fiska, särskilt när man får fisk. Ibland får man borra många hål för att hitta abborren. Men det här är mitt första hål. Det tog 20 minuter att få min första fisk, säger Albin stolt.

Han har inga speciella knep att lära ut:

– Nä, det är mest tur – och skicklighet.

Anders Norberg, Sundsvalls sportfiskeklubb, samlar några av barnen och pratar om vad man ska göra om man vill behålla en fisk. Antingen slå man den med en klubba på huvudet eller så stoppar man in sin tumme i fiskens mun och bryter huvudet bakåt.

Lennart Rudbo, som leder ungdomssatsningen, går runt och hjälper till.

– Vi trycker hårt på, och pratar om, att en fisk är ett djur som man inte ska behandla hur som helst och ta bara för att lägga på hög. Man måste fundera på vad man ska göra om man får en fisk. Hur många ska man spara? Och vad betyder det för det vatten man fiskar i?

Dennis Pettersson, 8 år, sitter ner på en spark och pimplar koncentrerat. Han vet hur man ska lura fisken.

– Man kan rycka lite så att abborren tror att det är en fisk som är ute efter maggoten. Man pimplar någon decimeter ovanför bottnen.

Han gillar fiske.

– För om man får en fisk, då är det kul, för det är en god fisk som man kan ta hem och laga till. Jag fiskar mest abborre, förklarar Dennis.

Gustaf Wiklund, 8 år, har lyckats – nästan:

– Jag höll bara still så högg fisken, men den släppte.

Valdemar Larsson, 10 år, väntar på sitt första hugg:

– Man har pirken en liten bit ovanför botten. Man väntar några sekunder och så drar man upp spöt lite och så släpper man ner det. Det roligaste med fisket är att de kämpar så spännande. Jag fiskar mer på sommaren, både abborre och gädda. Man måste ha mer tålamod när man pimplar, och jag har ganska bra tålamod, förklarar han.

De 40-tal barn och ungdomar, som är med på isen under de här två dagarna, är på hugget.

– Många kan redan mycket. De är intresserade och bra på att lyssna, både killar och tjejer. Det är mer föräldrarna som inte vet vad man ska ha för fiskegrejer, så det blir nog en nybörjarkurs för vuxna, säger Lennart Rudbo.

Kartläggning av barns och ungdomars fiskevanor gjordes 1994 och 2007 (Joel Norlin Sportfiskarna/Fiskeriverket). I den senaste svarade 743 elever i årskurs 4 till 9 från 43 skolklasser över hela landet. Fiskeintresset är starkast i Norrland och minst i storstäderna. Barn i storstäderna har sämre förutsättningar för att kunna fiska, färre fiskevatten nära hemmet. De barn som har fiskevatten nära hemmet eller sommarstuga fiskar mer. Många barn skulle vilja fiska mer än vad de gör i dag.

Barn har svårt att känna igen ett antal fiskarter, med undantag för de som fiskar ofta. De barn som fiskar verkar ha större kunskap om natur och miljö än de som inte fiskar alls. Fler tjejer tycks fiska ofta i dag. Andelen barn som fiskar någon gång per år är i stort sett oförändrad.

Sportfisket är en av de populäraste fritidssysselsättningarna. Fler än 1,6 miljoner svenskar fiskar varje år och de lägger mer än fem miljarder kronor på sin hobby. De viktigaste arterna som fiskas är abborre, gädda, öring och makrill.