Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abborren – en god kämpe

/

Har du ställt undan spinnspöet? Dumheter. Det är nu abborrfisket kan vara som bäst. De är feta, hungriga och på hugget.
Abborren är dessutom en underbar matfisk. Tycker du det är krångligt att rensa? Den gamle kockläraren Lars-Erik Hansen lär dig knepet.

Annons

För mig och många andra är det en tradition: abborrfisket på hösten med gummijiggar. Det kan vara mycket enkelt – men samtidigt otroligt spännande. Det kan faktiskt bli årets bästa abborrfiske. De är riktiga kämpar på hösten.

Strändernas lövträd signalerar rött, men egentligen är det grönt ljus för abborrfisket.

– Det är bäst i oktober och man kan fiska ända fram till att isen lägger sig. Abborren jagar nu för att äta sig fet inför vintern, säger sportfiskenestorn Sten Högberg, Alnö.

Han har gjort det här hur många gånger som helst. Men det är lika spännande varje år, tycker han.

– Vi ska leta abborren kring djupkanterna vid vikar och vid grunden. Det är bra med båt, för då kan man driva över ett stort område och hitta stimmen. Sedan brukar det vara ganska lätt att få dem att nappa, säger Sten, som fiskat i det här området i 50 år.

Vi lägger ut från bryggan och snirklar oss ut genom ett trångt sund och in i Björköfjärden. Det här är en stor men avgränsad havsvik. Det kunde ha varit en större sjö. En längre tid har det varit låg vattennivå som gett grumligt vatten. Då är det inget bra abborrfiske.

Men nu har vattnet precis stigit och vattnet har börjat klarna.

De första fiskeplatserna, intill några uddar med lite djupare utanför, ger ingen kontakt. Abborren verkar inte vara riktigt i stöten. Vi åker in i nästa vik och låter båten driva ut. Det blir djupare och djupare. Och plötslig hittar vi ett stim.

Förra året när vi var ute så högg abborren lite högre upp i vattnet, eller när gummijiggarna dök mot botten med sina svängande och vibrerande svansar. I år är det trögare. Men det finns alltid metoder.

Kasta ut och låt jiggen lägga sig på botten, veva försiktigt och låt jiggen släpa fram. Det funkar naturligtvis bäst där det är sand- eller lerbotten.

Det börjar hugga och en del av abborrarna hamnar i båten. På förmiddagen var huggen lite tveksamma, men efter lunch blir de mer och mer sugna.

De mindre dubbelsvansade jiggarna kan nu bytas ut mot längre enkelsvansade. Och nu går det också att, som det är tänkt, jigga betena. Det vill säga lyft upp spöet och släpp ner det, samtidigt som du vevar in linan. På så vis går betet upp och ner som i en lockande "bergochdalbana".

Sten, som fiskar med ett mycket kort haspelspö, fiskar framgångsrikt rakt under båten. Vi är alla så uppslukade av fisket att vi blir lite förvånade när en havsörn seglar förbi på breda vingar, inte så långt i från oss.

Lars-Erik, som nästan enbart fiskar fluga, börjar tycka att det är ganska kul.

– Det är säkert 30 år sedan jag fiskade abborre på det här viset, säger han och kastar ut jiggen.

Han är egentligen med av en annan orsak. Som sportfiskare och gammal kocklärare ska han lära er alla hur man lätt filéar och "byxar" en abborre – det vill säga skär bort de små stickiga strålbenen så att det blir en lättlagad fiskfilé.

Efter en härlig höstdag på sjön kan vi lyfta upp hinkar med de abborrar som vi valt att spara som matfisk. Det behövs en abborre på minst 3 hekto för att bli en fin filé. Nu är det Lars-Eriks tur att visa upp sin expertkunskap. Så här ska du göra:

Du behöver inte öppna buken och ta ur inälvorna.

1. Lägg första snittet bakom bröstfenan. Viktigt med vinkeln på kniven samt att man kommer ner till ryggbenet.

2. Följ ryggbenet bakåt med kniven.

3. Ta bort revbenen.

4. Skinna filén. Dra skinnet lite fram och tillbaka medan kniven gör jobbet.

5. Känn med fingertoppen efter de stickiga strålbenen.

6. Gör ett snitt på vardera sidan om strålbenen.

7. Då får du en "byxad", benfri abborrfilé

Sedan är det bara att upprepa momenten med den andra abborrsidan.

Mer läsning