Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där...

/
  • Jimmy Säll från Sörberge drog upp en imponerande lax i Ljungan i slutet av juli.

Hallå där...
... flugfiskaren Jimmy Säll, 33 år från Sörberge, som drog upp en lax på 15,1 kilo nyligen.

Annons

Är det din största fångst?

– Ja det är det. Jag har dessutom inte hållit på med flugfiske så länge. Jag började med det förra året, så det är ganska nytt.

Var fick du den?

– I Ljungan, men exakt plats vill jag inte avslöja. Jag har nyligen börjat fiska där, efter att jag fått tips om platsen.

Hur viktigt är det med just platsen?

– Det är viktigt, speciellt nu när det är så varmt. Då gäller det att veta var de djupa delarna är, för det är oftast där fisken håller till.

Du fiskade med fluga. Vilken sort?

– Tubfluga. Jag kör nästan bara med det, den rör sig bättre i vattnet tycker jag. Det tycker jag är den största fördelen med tubflugor. Jag binder dessutom egna flugor.

Hur gick det till när du fick din stora lax?

– Jag kom dit klockan sju på morgonen och skulle bara fiska några timmar. Strax efter åtta kände jag att jag fick ett jäkla motstånd och hugg i spöet. Jag höll på i ungefär 20 minuter innan jag kunde dra upp den på land. Det är ju lite besvärligt när man är själv, svårt att använda håven samtidigt.

Har du ätit upp den och i sådana fall, hur smakade den?

– Vi har ätit en bit av laxen, vi har grillat för det mesta. Det smakar ju extra gott när man fiskat den själv.

Har du fått mersmak för fiske nu?

– Ja absolut! Men samtidigt så är det ganska ovanligt att få upp en sån stor lax i Ljungan har jag hört. Det sägs vara flera år sedan som någon fick det .

Vad ska du fiska i höst?

– Då blir det öring. Det ser jag fram emot.

Fotnot: All vild lax är fredad i Ljungan. Däremot får man ta upp odlad lax som har felvandrat. Kännetecknet är att den har fettfenan kvar. Den aktuella laxen som Jimmy Säll drog upp var odlad.

Mer läsning

Annons