Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsidigt mete – i hav, i strömmar och i sjö

/
 • Spigg.
 • Mete i havet kan ge många olika arter, men det gäller att lära sig lite olika metoder. Sten Högberg och barnbarnet Victor metar både med haspelspön och toppknutna spön.
 • Viktigt hur du sätter på agnet. Maggoten krokar du längst upp där den är lite segare.
 • Oväntat besök. En ungmås smakar på flötet.
 • Visst fungerar det att meta med ett traditionellt rödvitt flöte. Leja Ulming, 11 år, och Hanna Strid, 13 år, gör ett försök i Sidsjön. Se bara till att sätt på mer sänke så att flötet ligger i vattenytan. Byt också till mindre krok.
 • Visst fungerar det att meta med ett traditionellt rödvitt flöte. Leja Ulming, 11 år, och Hanna Strid, 13 år, gör ett försök i Sidsjön. Se bara till att sätt på mer sänke så att flötet ligger i vattenytan. Byt också till mindre krok.
 • Anpassa flötet efter det du fiskar efter. Små arter - små flöten.
 • Keep Net - sump - bra att lägga fisken i som du ska släppa tillbaka. Släpper du i fisken direkt så skrämmer de andra fiskar.
 • Mete med haspelspö och flöte fastsatt i en galge. På den sätter du fast flötet. Då går det lätt att byta flötesstorlek och ändra fiskedjupet.
 • Mätaren Victor Högberg med abborre metad med glidflöte.
 • Rofyllt mete i en å. 84-årige Sten Högberg njuter.
 • Abborre för fiskenestorn Sten Högberg, som började meta när han var tre år.
 • Sportfiskenestorn Sten Högberg har metat i 81 år. Han är lika koncentrerad på flötet och linan som alltid.
 • Sten Högberg är glad för ett napp, men inte för en spigg. Den äter upp abborr- och gäddynglen i havet.
 • Det går en bro från hopp till tro … Sten och Victor Högberg hoppas på fina napp i havsviken.

Ett guppande flöte. Det låter som riktigt avkopplande och lugnt sportfiske. Men inte om man lyssnar på sportfiskenestorn Sten Högberg som metat i 81 år i havet, i sjöar och i strömmande vatten:
– Du måste vara koncentrerad om du ska få fisk. Du måste titta på flötet eller linan hela tiden.

Annons

Sommar och mete. Det är oskiljaktigt. Många tänker direkt på ett långt bambuspö eller lätt teleskopspö med det klassiska rödvita flötet som guppar bland vågorna. Visst fungerar det men vill man nå resultat så finns det en mängd moderna metoder och gamla knep. Sportfiskenestorn Sten Högberg har metat nästan hela sitt 84-åriga liv. Han hjälper till att bena ut vägen till framgång.

Vi träffas vid havet där han och barnbarnet Victor kastar ut sina flöten. Den här gången är det alldeles nedanför nya E4-bron i Sundsvall. Det blåser lite och bullret från trafiken är väl inte så trevligt. Men det är annat som drar.

– I havet finns det så många arter. Du kan bland annat få havsöring, sik, abborre, mört, id, löja och tyvärr spigg. De är ett problem för de äter upp aborr- och gäddyngel, förklarar Sten.

Men det börjar bra. Sten får en abborre:

– Så fort du ser en rörelse i flötet eller på linan så krokar du. Det går inte att slöa om du ska få fisk.

Fisken i havet rör på sig. Använd lite olika metoder om du meta från land eller fiska från båt. Sten föredrar att fiska med flöte med låst djup och med ett långt haspelspö med rulle. Han använder en så kallad galge som linan går igenom. Galgen går att lätt dra upp och ner på linan och ändra fiskedjup. Det är i galgen som han fäster flötet med ett beteslås. Då är det lätt att byta storleken på flötet beroende på vilken fiskart som dyker upp – och som han fiskar efter.

– Det finns många olika arter i havet. Jag använder olika storlekar på kroken beroende på vilken art jag är ute efter. Till sik, där jag agnar med maggot, storlek 10-12, till vitfisk 12-14 och till abborre storlek 8-10. Vid abborrmete vill jag ha lite större krok för de är så stor i käften. Är kroken för liten så fäster den inte, menar Sten.

Principen är att om du metar med maggot så använd en liten krok och med mask en större krok.

– Kom ihåg att krokspetsen alltid ska vara framme. Maggoten fäster du längst upp där det finns tre prickar. Där är det lite segare. Masken sticker du igenom några gånger, men du får inte skada bandet på masken för där finns alla viktiga organ och du vill att masken ska leva när du fiskar, förklara Sten.

Så nappar spiggen. De är små men många. Måsarna är glada för de får fångsten men Sten svär lite.

Vi byter ställe. Det blir en liten å men strömmande vatten. Grönt, lummigt och vindstilla.

Sten fiskar helst med bottenmete i strömmande vatten och använder då ett mjukt och långt haspelspö anpassat till mete.

– Då använder jag inget flöte utan bara ett sänke med hål i och en krok. Jag kastar ut och när sänket når botten så driver linan med kroken iväg. Sedan lyfter jag bara spöt så flyttar sig sänket och kroken med masken. Det här är inget latmete utan jag fiskar aktivt hela tiden, förklarar Sten.

Han drar i linan, lyfter den och låter allt driva iväg. Men i den här ån strömmar det inte så mycket just nu. Sten går över till ett långt toppknutet metspö med flöte. Han kastar ut, låter det driva, lyfter upp allting och kastar ut igen. Gång på gång.

– Där satt en. Dagens första löja, säger han glatt.

Det blir också mört och abborre. Victor fiskar med ett glidflöte (se sjömete) och drar dagens största abborre.

Alla fångade fiskar lägger de i ett så kallat Keep Net – en sump.

– Slänger man i fisken så skrämmer de iväg de andra. När vi har metat klart sätter vi ut fisken igen, säger Victor.

– Jag fiskar mest i sjö med ett glidflöte. Då använder jag ett haspelspö med rulle. Linan går igenom flötet och ner till sänket och kroken. När man kastar ut flötet så åker kroken med maggoten eller masken ner till botten. Så sträcker jag upp linan och tittar på flötet, då ser jag om det nappar, förklarar Sten.

Han låter inte kroken med agnet ligga kvar länge på botten utan drar lite i linan, vevar in lite och stirrar koncentrerat på flötet.

– Jag metar inte på botten utan egentligen hela vägen från ytan till botten. När jag lyfter spöt går masken upp och dalar sedan mot botten, säger Sten.

Det går att använda de färdiga meteseten som är billiga att köpa, men oftast är flötet för stort i förhållande till sänket. Och kroken är för stor. Det ska vara så mycket bly att fisken lätt kan dra ner flötet. Måste du sätta på för mycket bly, byt till ett mindre flöte.

I inplaneringsvatten med laxartade fiskar så som regnbåge, öring och röding använder Sten ett sjunkande så kallat bombardaflöta med genomgående lina med stoppknut ovanför flötet och stoppknut med tafs och krok under. Det är bara att kasta ut med ett haspelspö.

– Plastkula med en nylontafs, krok och agn funkar egentligen inte så bra, även om de flesta använder det och får en del fisk på det. Många fyller kulan med vatten och när de kastar ut så går linan av för att den är för gammal. Sedan ligger det och flyter och fisken tar betet och simmar runt med kroken i munnen. Det är inte bra. Se till att ha bra linan, uppmanar Sten Högberg som njuter i solen när han får hålla i ett metspö.

Mer läsning