Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällen satsar trots lågkonjunktur

Lehman Brothers, Carnegie, finanskris och lågkonjunktur.
I de svenska fjällen kör man på som vanligt.
Vi räknar med en 20-procentig ökning av antalet åkare i Klövsjö i vinter, säger destinationschefen Torgny Svensson.
Bakom optimismen döljer sig en 36-miljonersinvestering i form av en ny 6-stolslift.

Samtidigt som de flesta kurvor pekar neråt så går aktörerna i fjällen och väntar på att säsongen ska dra igång på allvar.

De gör det med optimism – precis som vanligt, kan man säga.

Faktum är att "den mörka finanshösten" åtminstone i ett avseende påverkat den svenska fjällturismen positivt. Kronan har försvagats mot de stora valutorna och det gör att det blivit dyrare för svenskar att turista utomlands.

Samt billigare för utländska gäster att besöka Sverige. Faktorer som gynnar den inhemska turismen.

I Sundsvalls närmaste fjäll, Vemdalen, har man i år investerat i en ny 6-stolslift i Klövsjö som varit igång i några veckor, men där invigningen sker på annandagsjul.

Hela Vemdalen-området har en stabil besöksgrupp med många återkommande besökare från Sundsvall och hela kusten ner mot Stockholmsområdet, säger Torgny Svensson.

Men det är ingen garanti för att för att det alltid kommer att vara så.

Vi måste hela tiden förnya oss, göra nödvändiga förändringar, säger han.

Och det satsas verkligen pengar.

Investeringar i Vemdalens fjällområden ligger varje år mellan 130 och 160 miljoner. I den summan ingår då också det privatpersoner satsar i egna hus, säger Torgny Svensson.

Inför årets skidsäsong pratar SkiStar om ett bra bokningsläge, trots lågkonjunkturen. Hur det blir de närmaste åren vet ingen.

Det har ju förstås också att göra med hur djup och hur långvarig lågkonjunkturen blir, säger Torgny Svensson.

Men skidturisterna är som sagt ett troget gäng.

När lågprisflyget slog igenom befarades att vi skulle drabbas, men det visade sig att folk hade utrymme för både utlandet och fjällen.

SkiStar, där förutom Vemdalen också Åre, Sälen samt norska Trysil och Hemsedal ingår, har i flera års tid ökat sin omsättning, med undantag för 2006 då brist på snö i Sälen påverkade resultatet.

Det ligger som sagt var mycket i förnyelse. I Vemdalsskalet har vi i år en helt ny inredningsbutik. Besökarna vill ha mer än bara skidåkning och då är upplevelsehandel ett viktigt inslag, säger Torgny, och fortsätter:

Precis som då vi åker ner till Sundsvall för att handla. Vi vill ha en helhet.

SkiStars anläggningar i Vemdals-området ligger i Klövsjö, Storhogna, Vemdalsskalet och Björnrike. Totalt finns i området 14 500 bäddar, där SkiStar själv bara har 500 egna. Resterande ägs av andra företag och privatpersoner, men totalt ansvarar SkiStar för bokningen av 4 500 bäddar.

Vårt SkiPass gäller i hela området vilket gör att besökarna kan få en varierad skidåkning under sin vistelse här, säger Torgny Svensson.

Själva liften i Klövsjö ägs av Klövsjö Linbana AB, där SkiStar är delägare och övriga intressenter är lokala företagare.