Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällorna drog västerut – och fick napp

I slutet av augusti drog tio kvinnor i Sundsvalls fiskeförening Fjällorna till Östjämtland för att fiske under en helg. De gästade Ann-Marie Stålgren och Lillis Fastén stuga i Hällesjö och fiskade i fiskevårdsområdet där. Det blev fångst av abborre, gädda, harr och öring, och ett fint umgänge.

Anna-Marie Stålgren skriver själv om den trevliga fiskehelgen.

Efter dryga timmens bilkörning från Sundsvall utmed väg 320, ligger det lilla samhället Hällesjö i Jämtland. Här är det inte bara vackert med sjön som breder ut sig utmed vägen genom samhället och den runda träkyrkan mitt i byn. Det finns också otroligt många fantastiska fiskevatten. Det är just fisket som lockat Sundsvalls fiskeförening Fjällorna att fara dit under en helg efter att jag hade berättat om mina fiskeupplevelser vid vår stuga. Det speciella med Fjällorna är att det bara är kvinnliga medlemmar i föreningen så den här helgen var det många ”fruntimmer” i olika åldrar med brinnande intresse för fiske vid många av de tjärnar, sjöar och forsar som Hällesjö fiskevårdsområde erbjuder. För att få bästa informationen om fisket bjöd jag in fiskeguiden Conny Karlin som berättade med stor inlevelse om hur fiskehelgen blir bäst; Vart man fiskar efter öringen och harren i olika forsar och sjöar, vilken vass storgäddan gömmer sig och vid vilken sjö den största abborren finns. Nu var det ivriga fisketjejer som inväntade nästa dags fiske. Övernattningen skedde i en jaktstuga som ligger vid en fors som med sitt brusande vaggar Fjällorna till sömn.

Gruppen delades upp i två delar; tre tjejer for till Backsjön, Harsjön och Myckelhällsjön för spinnfiske och sex tjejer till strömmande vatten för att flugfiska. Den grupp jag for med är de som ska flugfiska. Vid Kvarnaforsen blir det hugg av både öring och harr. Även spinnfiskarna hade fiskelycka och får några fina öringar som de filear och grillar. Alla fick känna fisk och det kändes jättekul.

En av tjejerna fick känna på den öring som håller till i den lilla fors som finns nedanför jaktstuga som de övernattade i. Spöet böjde sig rejält när öringen högg hennes fluga. Hon kunde se hur öringen kom emot henne. Tyvärr så gör stenarna drillningen svår och precis när hon skulle håva in öringen, så släppte den. Men oj vilken fin öring det var.

Efter en hel dags fiske med fin fångst av öring, harr, gädda och abborre samlades alla intill Gransjön vid vår stuga. Där var elden i full fyr och all fisk lades i folie och grillades. Alla var lyriska över hur otroligt vackert det är där och hur bra fisket hade varit. Det spelade ingen rol att regnet vräkte ner under en halvtimme, vi hade det trevligt ändå.

Söndagen bjöd på strålande fiske och livsnjutning på hög nivå. Det var mycket nöjda Fjällor som packade ihop sina fiskeutrustningar och begav sig hemåt på eftermiddagen. Den här helgen gav många härliga minnen att plocka fram under vinter när kylan och snön ligger tjock på isen.

Ann-Marie Stålgren