Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällorna – en klubb för fiskeintresserade tjejer

Det började som ett nätverk för flugfiskande tjejer i Stockholm. I dag har föreningen Fjällorna 100-tals medlemmar i hela Sverige och har dessutom ett tiotal lokalavdelningar.
– Vi försöker locka ut tjejer som aldrig har fiskat tidigare. Det är ett bra sätt att skaffa sig nya fiskekompisar, säger Kina Christoffersson som är ansvarig i Sundsvall.

Vårvintersolen strålar. Den värmer på isen. Då trivs Kina Christoffersson, som nu är tjejfiskeföreningen Fjällornas lokalansvariga i Sundsvall. Hon sitter också med i föreningens styrelse. Sportfisket är verkligen centralt för henne:

– Det ger avkoppling och naturligtvis också adrenalinkickar när man får fisk. Det är också utmanande, att komma på vilket bete som är bäst för dagen. Det är olika förutsättningar varje dag, säger Kina och borrar snabbt ett hål i isen.

Läs också: ST-nappet blev en familjedag över generationsgränser

Hon håller på med allt slags sportfiske förutom flugfiske. Kina var en mycket aktiv tävlingspimpelfiskare och var med i olika sportfiskeklubbar, men hon tycker att det behövs en speciell tjejfiskeklubb.

– Vi har varje år Tjejfiskets dag där flickor, tjejer och kvinnor får prova på hur det känns att hålla i ett flugspö eller spinnspö. Många tycker att det känns lite så där om de har med sig sin man eller sin killkompis för det kommer alltid pikar och de känner sig lite dumma. Just ur den synpunkten så behövs Fjällorna. Man vågar komma och göra bort sig lite grand när det är tjejer som håller i det, menar Kina.

Fjällorna försöker ordna träffar, kurser, föreläsningar och fiskeresor under året. I lokalavdelningen i Sundsvall så träffas man tre fyra gånger per år och fiskar tillsammans. Och så arrangeras Tjejfiskets dag, som sker samtidigt i hela landet.

– De flesta som kommer och vill prova på sportfiske berättar att de har fiskat med sina pappor när de var små och att de minns hur roligt det var. Sedan har de lagt spöt åt sidan, familjen har kommit och barnen har kommit och vuxit upp, sedan känner de ett sug efter att göra någonting för sig själv. Det är då som många tar upp fisket igen och kommer till Fjällorna. Många tar då också med sig sina barn, mammor eller tjejkompisar. De är också välkomna, säger Kina.

Läs också: Häng med på fisketur i vintermörkret – här är pimpelfiskarna som är torsk på lake

Det började på samma sätt för henne. Hennes pappa tog med henne på abborrmete. Hon hade också en morbror som hon följde med ut i båt för att lägga nät.

– Sedan försvann fisket och kom tillbaka senare för mina barns far var väldigt fiskeintresserad. Det slutade med att vi var fyra av fem i familjen som fiskade året om, och tävlingspimplade nästan varje helg på vårvintern, berättar Kina.

Det hon tyckte bäst om förutom pimpelfisket var gemenskapen.

– Nu finns gemenskapen i Fjällorna. Här finns kvinnor i så blandade åldrar att det inte finns någon risk att man ska bli mossig. De yngre tjejerna har ett härligt go och driv i sig, och de har många idéer. De har lättare att ta för sig. De har inte skaffat familj än så de har tid att lägga på sitt intresse. De brinner verkligen för att komma ut och fiska, och att njuta av naturen, säger Kina.

Umgänget i Fjällorna mot för i en vanlig fiskeklubb tycker hon inte skiljer sig mycket åt.

– Det skrattas lika mycket, men en del tycker att de vågar mer tillsammans med oss, säger hon.

Men det kan vara lättare för en kvinna att hitta nya fiskekompisar hos Fjällorna.

– Jag vet att många tänker som jag, som är relativt nyinflyttad i stan, att det här är ett bra sätt att skaffa sig nya vänner och fiskekompisar.