Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fjällräddningens system ligger nere – polisen kan inte larma ut

Polisens system för att larma ut fjällräddare till insatser har legat nere sedan i lördags morse. Detta gör att människor som vistas i fjälltrakten kan sväva i fara, skriver Expressen.

Annons

På lördagsmorgonen uppstod driftstörningen som gör att fjällräddarna inte kan få meddelanden om pågående insatser.

– Det fungerar inte som det ska. Det är en kraftig fördröjning på utlarmningar, som gör att systemet helt enkelt inte är användbart, säger Mikael Abrahamsson, vakthavande befäl vid polisen i Jämtland till Expressen.

Nu används i stället polisens interna system för radiokommunikation som sköts via handhållna enheter. Majoriteten av fjällräddarna har utrustats med sådana, men på vissa ställen får man hitta andra metoder.

– Vi får manuellt ringa via en vanlig telefonlina till alla våra fjällräddare. Så det tar längre tid. I stället för att larma ut tio stycken på en gång så måste vi ringa var och en av dem, säger Thomas Schäufele, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

Polisen i Jämtland och Norrbotten har hittills varit förskonade från räddningsinsatser sedan systemet kraschade. Men vid ett eventuellt larm kan det bli kaotiskt, och ju längre tid det tar, desto större risk, berättar en fjällräddare för tidningen.

Polisen har tagit in extrapersonal för att försöka få tillbaka systemet i drift.