Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler än 100 miljoner besökare kan inte ha fel – biblioteket är Sveriges mest användbara arena

Annons

Vad gör bibliotek till så populära platser oavsett om det rör sig om folk-, skol-, forsknings-, special- eller sjukhusbibliotek? Bara vid våra folkbibliotek görs 125 miljoner besök per år. Det finns en efterfrågan av platsen men också kompetensen och utbudet som våra olika bibliotek erbjuder. Biblioteken, är en del av vår kommunala service och omsorg, och finns med när vi utbildar oss genom livet. De är en del av samhällets tekniska utveckling och även en av grundbultarna för ett obundet kulturliv för alla.

Varför väljer en studerande en plats på något av alla våra bibliotek? Jo, på bibblan finns en miljö som ger studiero och studieenergi. Du kan arbeta i grupp, plugga ensam helt för dig själv eller ensam och ändå tillsammans med andra. Biblioteken talar både till vårt förnuft och våra känslor, här skapas kvalificerade tjänster i nära anslutning till framgångsrika forskningsmiljöer och det skapas ständigt nya sätt att väcka läs- och berättarlust hos de grupper som behöver mest stöd.

Det finns en trygghet för besökarna att kunna ta hjälp av eller enbart samtala med kompetent personal. Personalen har kunskap i att söka information och litteratur, kritiskt granska källor och att hålla en hög servicenivå. Bibliotekarier tjänstgör som forskarstöd, pedagoger, läsfrämjare, IT-support och arbetet sköts i det fysiska rummet, i det digitala biblioteket men också på institutionen, på sjukhusavdelningen, i klassrummet och på äldreboendet.

Men det räcker inte med rummet och kompetensen, det behövs ett utbud för att biblioteket ska fungera. Det behövs medier, tjänster och evenemang som tilltalar och efterfrågas av användarna. Vid landets folk-, forsknings- och sjukhusbibliotek finns närmare 150 miljoner medier och här gjordes 134 miljoner lån och nedladdningar år 2012. Över hälften av lånen på folkbiblioteken var barn- och ungdomslitteratur vilket ger 18 lån per barn. Vid forskningsbiblioteken hölls undervisning i informationssökning för närmare 160 000 deltagare. Vid folkbiblioteken ägde drygt 108 000 publika aktiviteter rum och 69 000 av dessa vände sig till barn och unga.

Viljan och ambitionen att vara attraktiva mötesplatser och viktiga studiemiljöer gör att biblioteken hela tiden utvecklar rummet, kompetensen och utbudet. Allt som görs har fokus på användarna och deras behov i ett livslångt lärande och demokratiskt samhälle. Nästa gång du besöker ditt bibliotek, passa på och tyck till om platsen, kompetensen och utbudet! Så tar vi sikte på 200 miljoner besökare!

Expertgrupp för utvärdering och kvalitetsutveckling: med representanter från samtliga offentliga bibliotek.     

Cathrine Berggren, Mittuniversitetets bibliotek,

Håkan Carlsson, Göteborgs universitetsbibliotek,

Krister  Hansson, Regionbibliotek Stockholm,

Katarina Kristoffersson, Arvika Bibliotek,

Marie Källberg, Karolinska universitetssjukhusets bibliotek,

Cecilia Natvig, Uppsala universitetsbibliotek, Viveka Norström Hallberg, Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) Anna Nyströmer, SCB:s bibliotek,

Gunnel Olsson, Folkbiblioteken i Lund / Skolbibliotekscentralen,

Angela Zetterlund, Linnéuniversitetet, B&I

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel