Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler än 70 döda i gasattack i Syrien – dödssiffran väntas stiga

Minst 70 personer uppges ha dödats i en misstänkt kemgasattack i Syrien, rapporterar flera aktivistgrupper under söndagsmorgonen, enligt Aftonbladet.

Just nu florerar bilder på barn och vuxna som flyr i ett os av rök i staden Douma i östra Ghouta, nära huvudstaden Damaskus. Familjer ska enligt Aftonbladet ha försökt fly undan gasattacken och letat sig mot skyddsrum men hittats döda med skummande vätska sipprande ur munnarna, det skriver Aftonbladet på söndagsmorgonen.

Syriska regimen nekar till anklagelserna, men USA:s utrikesdepartement pekar ut Ryssland som de skyldiga och uppmanar dem att omedelbart sluta stödja Assad-regimen.

För ganska exakt ett år sedan dödades 87 människor i norra Syrien genom en gasattack. Flera av dödsoffren var barn. Enligt FN:s utredning var det då nervgiftet saringas som låg bakom dödssiffran. FN pekade då ut Syriens regering och president Bashar al-Assad som ansvarig för attacken.

I rapporterna om den nu pågående attacken mot Douma framkommer uppgifter om att bomberna släpptes från helikoptrar och innehöll giftig gas, troligen klorgas.

Uppgifterna kommer ursprungligen från bland andra CNNBBCReuters och Al Jazeera.

Frivilligorganisationen Vita Hjälmarna uppger för Al Jazeera att minst 70 personer har dödats och hundratals skadats i den misstänkta kemgasattacken – och att dödssiffran väntas stiga.