Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler av oss måste våga visa civilkurage

Annons

Att Sverigedemokraterna skiljer sig från andra riksdagspartier är uppenbart för alla som följer svensk politik. Som det här: medan jag stod och stekte lammkotletter i söndags lyssnade jag på P1. Ekot rapporterade om flygblad som hittats på den grekiska ön Lesbos.

 På bladen stod det bland annat att Sverige inte längre är ett tryggt land, att halalslakt och slöjor kommer att förbjudas och att flyktingar som tar sig till Sverige kommer att skickas hem.

Det vill säga-  lögner och skrämselproganda.

Flygbladen var undertecknade med Sverigedemokraterna, SD-kvinnor och svenska folket.

Om Sverigedemokraterna hade varit som något annat riksdagsparti hade de omedelbart tagit ställning mot flygbladen. Men under söndagen ville Sverigedemokraterna varken bekräfta eller dementera flygbladens ursprung.

Under måndagen bekräftade partiet att de står bakom kampanjen. Det är inget annat än häpnadsväckande, även för ett parti som SD – att under en katastrofal flyktingkris sprida en felaktig och negativ bild av Sverige till nödställda. Och detta med skattepengar.

Hela partiets ideologiska kärna lyser så klart i det agerande, det går inte att tveka en sekund på partiets människosyn.

Sverigedemokraterna är ett parti som folk röstar på och kan tänka sig att rösta på därför är det så extremt viktigt med motröster, som till exempelvis artisten Niklas Strömstedt.  

Han markerade mot SD under bästa sändningstid i programmet Så mycket bättre.

Han tolkade Ace of Baces 90-tals hit Happy Nation och Happy Nation blev Lyckolandet.  I lyckolandet kan flaggan vara mer än gul och blå – en tydlig ställning för ett mångkulturellt land.

Dessutom – och det här är viktigt – lyckolandet är till för dem som hade tur och fann det.

Det vill säga: landet har inget krav på blodsband och du behöver inte ha bott i landet i generation efter generation för att vara medborgare.

Och för att ingen tvekan skulle finnas så sjöng Niklas Strömstedt vidare:

SD, Avpixlat, Nordisk ungdom, Exponerat och Fria Tider

Nordfront, Svenska motståndsrörelsen

Järnrörsligan – Nej, nej tack!

Fler måste visa likt Strömstedt civilkurage och vägra acceptera rasism och att människor kränks. Nu har få av oss samma plattform som Niklas Strömstedt, men vi har alla olika arenor där vi kan visa att vi står upp för medmänsklighet.

Min kompis till exempelvis stickar vantar till flyktingar som ska spendera vintern i Riksgränsen och har involverat fler via Facebook i ett projekt för mänsklig värme. Det är medmänsklighet och civilkurage på den arenan hon har tillgång till.

Det är sådant motexempel till personer som skickar och författar hatiska förfärliga flygbrev till människor som flytt krig.

Twitter: @LinaNJuuso

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel