Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler blir behöriga till gymnasiet i Sundsvall: "Vi har jobbat hårt"

Skolverkets betygsstatistik visar att behörigheten till gymnasiet bland de elever som går ut grundskolan i Sundsvall stiger.
– Vi har jobbat hårt för att höja resultaten i skolan och det börjar nu ge effekt, säger João Pinheiro (S), på barn- och utbildningsnämnden i ett pressmeddelande.

En prioritet för majoriteten i Sundsvall har varit att höja skolresultaten under nuvarande mandatperiod. Gymnasiebehörigheten har de senaste 20 åren generellt sjunkit, både i riket och i Sundsvalls kommun, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

År 2012 uppmättes i Sundsvall det lägsta resultatet under de senaste två decennierna. I Sverige fortsätter trenden med lägre behörighet till gymnasieskolan. Sundsvall sticker dock ut och går åt rätt håll. Sedan 2015 har andelen behöriga till gymnasiet stabilt ökat och från förra läsåret 2015-16 har resultaten på ett år höjts från att 80,4 till 81,6 procent av eleverna är behöriga till ett yrkesprogram.

– Vi i majoriteten har sedan vi tillträdde efter valet 2014 haft stort fokus på att höja elevernas resultat. Det har varit ett hårt jobb som krävt både organisationsförändringar och prioriteringar av resurser. En av de satsningar jag hoppas gör skillnad är vår omfördelning av skolpengen som innebär att eleverna med tuffast förutsättningar också får mest resurser. Lovskola och läxhjälp är andra satsningar som vi redan vet ger resultat, säger João Pinheiro (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Sundsvall i ett pressmeddelande.

I Sundsvalls kommun ökar behörigheten till samtliga gymnasieprogram, och både i den kommunala skolan och i friskolorna. I riket är behörigheten till ett yrkesprogram 82,5 procent, och har sjunkit med 0,6 procentenheter sedan förra läsåret.

Andel av eleverna i årskurs 9 som uppnår behörighet till gymnasieskolans yrkesprogram

Sundsvall, alla huvudmän

Läsåret 2015/16: 80,4 procent

Läsåret 2016/17: 81,6 procent (+1,2 procentenheter)

Sundsvall, kommunal huvudman

Läsåret 2015/16: 72,7 procent

Läsåret 2016/17: 75 procent (+2,3 procentenheter)

Riket, samtliga

Läsåret 2015/16: 83, 1 procent

Läsåret 2016/17: 82,5 procent (-0,6 procentenheter)

Källa: Skolverket

FLER NYHETER:

Båt sätts in i sökandet efter försvunne mannen – räddningstjänsten letar i Selångersån

För Plus-kunder: Här säljs knarket i Sundsvall – sex adresser i centrum pekas ut i stor kartläggning

Insändare: Aldrig mer kommunal skola efter Pinheiros oförskämda inlägg

För Plus-kunder: Timrå IK gästar Tingsryd – så är läget i laget

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.