Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler demonstrationer i Thailand

Runt 15 000 rödklädda anhängare till Thailands förre premiärminister Thaksin Shinawatra, som avsattes 2006, samlades i Bangkok på söndagen för att visa sitt stöd för den sittande regeringen.

Den regeringsvänliga demonstrationen bidrog till den politiska oron som lamslagit landet och strandsatt runt 100 000 turister efter att regeringskritiska demonstranter ockuperat flygplatsen.

De regeringstrogna demonstranterna viftade med flaggor, och många hade pannband med texten ”Thaksin” eller ”Ingen kupp”.

– Vi samlas här i dag för att försvara det demokratiska systemet, för att säga att vi inte vill ha någon kupp, sade ledaren Jatuporn Prompan.

Enligt Prompan planerar regeringsanhängarna att stanna på det centrala torg där de samlats till den 4 december.

Situationen beskrevs som ordnad men livlig och farhågor finns för oroligheter som kan provocera fram en statskupp.

Den regeringsvänliga demonstrationen ägde rum ungefär 5 kilometer från den plats där en del av de regeringskritiska demonstranterna samlats. Dessa bär i sin tur skjortor och bandanas i gult, för att symbolisera sitt stöd för kungen.

Polisen i Thailand beordrade på söndagen dem som ockuperar Don Muang att skingras och lämna flygplatsen om de vill undvika två års fängelse, den andra uppmaningen sedan undantagstillståndet infördes i onsdags. Polisen har förbjudit folksamlingar med mer än fem personer, hittills utan resultat.

– Tiden är på upphällningen men det finns fortfarande tid till att hitta en lösning, sade Pongsapat Pongcharoen, assistent till den thailändske rikspolischefen.

Det rådande dödläget har lett till spekulationer om att de rivaliserande grupperna inväntar händelser som är planerade till veckan som kommer. På tisdag ska konstitutionsdomstolen avsluta ett rättsfall som kan innebära att det styrande partiet upplöses på grund bedrägeri och på torsdag kväll, på sin födelsedag, väntas den mycket populäre kungen hålla ett tal till nationen.

Under tiden växer frustrationen bland de länder vars medborgare är strandsatta i Thailand, och bland de tusentals resenärerna på flygplatsen U-Tapao. Som enda alternativ i Bangkokområdet är flygplatsens fullpackade enda terminal, ensamma bagageröntgenmaskin och kapacitet på 40 flyg om dagen inte den bild som turistlandet Thailand velat förmedla.