Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler dödade i bränder i år

Sedan minst sex personer omkommit i bränder de senaste dagarna har redan fler dödats i år än under hela fjolåret.
Ändå ligger långhelgerna framför oss – då många offer brukar krävas.

– Man använder så mycket levande ljus och är man inte försiktig kan man bli helt överrumplad, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen, till TT.

Två personer omkomna i en villabrand utanför Borås, en person i en villabrand utanför Luleå och tre personer i lägenhetsbränder i Stockholm, Västervik och Valdemarsvik. De senaste dagarna har varit dystra vad gäller dödsbränder.

Redan har fler bränderna krävt fler dödsoffer i år som under hela fjolåret. Med de senaste dagarnas omkomna har 98 människor dött, mot 97 personer under hela 2007. TT:s sammanställning för december bygger dessutom på nyhetsrapportering – vilket gör att det inte är säkert att alla offer finns med.

Dessutom återstår alltså ännu långhelgerna, med miljontals levande ljus, matlagning, eldande i öppna spisar och traditionellt många omkomna.

Ända sedan 2005 har antalet dödsoffer stigit – trots att Brandskyddsföreningens råd är likadana år efter år:

– Man ska vara försiktig, ha fungerande brandvarnare och fungerande släckningsutrustning, säger Andersson.

Statistiken från landets räddningstjänster talar sitt tydliga språk. De levande ljusen står för 57 procent av alla bränder under långhelgerna.

Många av de som omkommer är äldre människor. Enligt Brandskyddsföreningen kan orsaken till ökningen av dödsbränderna vara att fler äldre får klara sig själva i eget boende. Och när olyckan är framme kan allmänt sämre fysisk kondition ge lägre överlevnadschanser.

– Man klarar inte av situationen helt enkelt, säger Andersson.

En annan orsak till dödsbränderna under långhelgerna är ökat alkoholintag och sängrökning.

Kombinationen av de två är dödlig. Vid obduktioner efter dödsfall på grund av sängrökning har en hög andel av offren alkohol i blodet.

– En följd är också att man inte ens hör brandvarnaren, säger Andersson.

Efter år av kampanjer finns i dag brandvarnare i över nio av tio svenska bostäder. I de fall där dödsbränder ändå inträffar i sådana bostäder har brandvarnaren ofta inte fungerat, enligt Andersson.

– Det hänger väldigt mycket ihop.