Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler gifter sig i Svenska kyrkan – populärt med drop in i Härnösand: "Allt krångel försvann"

För tredje året i rad ordnar Svenska kyrkan i Härnösand drop in-vigslar. Nytt för i år är att de som vill gifta sig får göra det i domkyrkan. "Det var svårt att hitta tider som passade på Murberget i år", säger Maria Prytz, kommunikatör i Härnösands domkyrkoförsamling.

Annons

Under 2015 skedde 33,5 procent (17 336 vigslar) av alla svenska giftermål i Svenska kyrkan, en marginell ökning jämfört med 2014. I hela Västernorrland skedde en liten minskning med sju vigslar, från 504 ner till 497. Men i Härnösands domkyrkoförsamling är skillnaden större – åt det positiva hållet.

Joakim Westin och Kristin Berg är ett Härnösandspar som förra året valde att gifta sig genom drop in-vigsel.

– Vi hade länge planerat att gifta oss, men fastnade i att det kändes krångligt på olika sätt. Allt det krånglet försvann genom det här typen av vigsel, förklarar Kristin Berg.

Mellan 2014 och 2015 ökade antalet vigslar i Härnösand, från 53 till 68, och förklaringen verkar finnas i just drop in-vigslarna.

– Det är ett alternativ till en vanlig vigsel, det är en vanlig vigselgudstjänst men under lite enklare former, säger Maria Prytz.

– Vi kände att vi kunde fokusera på oss själva och hur vi ville ha det genom den här typen av vigsel, säger Kristin Berg och Jocke Westin.

De bjöd sina barn, föräldrar och några nära vänner till vigseln, efteråt hade de slagit upp ett partytält i närheten av kyrkan där de bjöd på champagne och ost och kex.

Vad har ni fått för reaktioner på ert sätt att gifta er?

– Positiva! Jag tror många tyckte det var ett roligt sätt att gifta sig på, och dessutom roligt att vi äntligen gjorde det, svarar Kristin Berg.

Hon och Jocke hade nämligen varit tillsammans i 17 år innan de tog steget.

Läs också: Här kan du se läsarnas bröllopsbilder

Det enda som behövs för det giftassugna par som vill viga sig på samma sätt är att minst en av dem är medlem i Svenska kyrkan, giltig legitimation och en hindersprövning från Skatteverket. Vittnen finns på plats om man inte har med sig egna. Gäster är självklart välkomna och själva ceremonin tar ungefär 20 minuter. Datumet som gäller är lördag 27 augusti.

– Paret anmäler sig på församlingsexpeditionen och sen får man vänta på sin tur, säger Maria Prytz.

Vigselförrättare även detta år kommer vara domprost Tor Frylmark och komminister Cristina Grönroos.

Läs också: Äkta makar på drop-in