Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler köper larm efter inbrottsvåg

Intresset för att installera larm i bostäder har ökat under en längre tid.

Och den senaste tidens inbrottsvåg i Sundsvall gör att trycket efter inbrottslarm ökar ytterligare.

– Det har ökat från i sommar och fram till nu. Och nu accelererar efterfrågan ännu mer, säger Andreas Söderlund, vid Hemsäkerhet i Västernorrland.

Han jobbar som återförsäljare åt Verisure, som i sin tur är marknadsledande i både Sverige och Europa när det gäller hemlarm.

Andreas Söderlund är inte speciellt förvånad över den senaste tidens inbrottsvåg i Västernorrland.

– Vi är generellt ganska dåliga på att skydda oss här. Det var inte länge sedan vi gick hemifrån utan att låsa dörren eftersom vi har varit vana vid det. Då är det ett stort steg för många att installera ett larm, säger Söderlund.

Han anser att det bästa hemlarmet är den typ som är uppkopplad till en larmcentral, där man rycker ut vid behov.

– Vi tycker att det är det bästa skyddet du kan ha. Då spelar det ingen roll var du än är, eftersom du alltid har någon som säkrar ditt hem, säger Andreas Söderlund.

Är inte det här en tråkig samhällsutveckling?

– Jo, absolut, man lever ju på det. Men samtidigt tycker jag det är bra att det folk kan få en ökad trygghet i hemmet. Jag träffar många som har haft inbrott och att kunna ge dem en trygghet genom att installera ett larm känns jättebra, säger Söderlund.

Intresset för villalarm har ökat kraftigt de senaste åren. En undersökning av Folksam uppskattade att 2009 hade 6 procent av villorna i Sverige larm, medan siffran hade ökat till 14 procent fyra år senare.

– Jag har jobbat på Securitas i 30 år och det är en stadigt ökande kurva. Det är mycket vanligare för privatbostäder nuförtiden att ha larm. När jag började för 30 år sedan var det bara företag som hade det, säger Thomas Fanberg, driftchef på Securitas Medelpad som jobbar med att rycka ut på larmen.

Samtidigt finns det olika åsikter om hur pass effektiva hemlarmen är och att risken finns att man invaggas i en falsk trygghet.

– Jag har inte sett någon vetenskapligt hållbar studie som visar att larm verkligen förhindrar inbrott, sade Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms Universitet till Råd & Rön (2012).

En undersökning från Folksam (2013) visade i sin tur att om en villa saknar larm ökar risken för inbrott med 22 procent.