Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler kvinnor misshandlas på jobbet

Andelen svenskar som misshandlas har inte ökat sedan början av 90-talet.
Men en grupp avviker från trenden – allt fler kvinnor vittnar om att de utsatts för våld på jobbet.
Lärar- och vårdyrken hör till de mest utsatta.

Polisanmälningar om misshandel har ökat konstant sedan 80-talet, men det innebär inte att fler verkligen blir slagna. Enligt Statistiska centralbyråns levnadsnivåundersökningar ligger andelen kvinnor och män som själva uppger att de utsatts för våld på ungefär samma nivå sedan början av 1990-talet. Men en grupp bryter mönstret. Mellan åren 2000 och 2005 ökade andelen kvinnor som utsatts för våld på sitt jobb med 37 procent, enligt Brottsförebyggande rådets (Brå) rapport Brottsutvecklingen i Sverige fram till år 2007. Enligt Olle Westlund, en av författarna till rapporten, kan det bero på att samhället ser allvarligare på brott på jobbet.

– Även om det inte är en mätning av andelen anmälda brott kan det vara så att man tänker annorlunda kring den typen av händelser, det vill säga att toleransen har sjunkit. Men det är en spekulation från vår sida, säger Olle Westlund till TT.

De yrkesgrupper där våldet ökar mest och också är vanligast är inom vård, skola och omsorg. Våld på jobbet har ökat även bland män, men inte lika mycket som bland kvinnorna.

– Att det ökat mer bland kvinnor kan bero på att de mest våldsutsatta yrkena är kvinnodominerade, säger Olle Westlund.

Både Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet, och Annica Magnusson, förbundsombudsman på Vårdförbundet, tror till skillnad från Olle Westlund att siffrorna speglar en faktisk ökning av våldet på arbetsplatserna.

– Inom vården kan man framför allt möta våld i äldreomsorgen, där till exempel dementa kan bli aggressiva, och inom psykiatrin. Det gäller att ha kunskap om hur man handskas med aggressiva vårdtagare och det finns färre med relevant utbildning inom vården. Det finns för få med specialistkunskaper och det påverkar alla led inom vården, säger Annica Magnusson till TT.

Eva-Liz Sirén pekar på att skolmiljön blivit betydligt tuffare de senaste åren, och efterlyser mer resurser.

– Det finns fler utsatta barn som lärarna har att ta hand om, men som de tyvärr inte hinner se. Vi har för stora grupper och en elevhälsa som inte har hämtat sig sedan förra finanskrisen på 90-talet, säger hon till TT.

Enligt Sirén bidrar ökat våld inte bara till att lärare får en mer utsatt position, men även till att sänka yrkets status.