Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler lärare i Västernorrland får nu kompetensutveckling i specialpedagogik

För att öka lärares kompetens i specialpedagogik satsar regeringen drygt 109 miljoner kronor.
Det gör att 270 lärare i Västernorrland får möjligheten att delta i kompetensutveckling.

Enligt ett pressmeddelande från Utbildningsdepartementet kommer nu 270 lärare och handledare i Västernorrland kunna delta i kompetensutvecklingsinsatsen, efter Skolverkets nya fördelning av det nya statsbidraget.

Regeringens bidrag ska göra det möjligt för fler lärare att delta i Specialpedagogik för lärande. Skolverket har beviljat bidrag till 216 av landets skolhuvudmän.

Bidraget kommer bestå av två delar. En del för de lärare som deltar, och en del för handledarna.

Statsbidraget kan också gå till att utveckla den specialpedagogiska kompetensen i skolverksamheten på annat sätt.

– Vi utbildar nu både fler speciallärare och genom satsningen Specialpedagogik för lärande ges fler lärare grundläggande specialpedagogiska verktyg. Elever som behöver stöd ska kunna få det, så fort en lärare ser att stödet behövs, säger utbildningsminister Gustav Fridolin, enligt pressmeddelandet.

Specialpedagogik för lärande är en kompetensutvecklingsinsats där alla legitimerade lärare i grundskolan, motsvarande utbildning vid särskilda ungdomshem och i sameskolan får möjlighet att diskutera hur de på bästa sätt ska anpassa undervisningen för att möta alla elevers behov.

Lärarna får också fördjupa och bredda sin kompetens i specialpedagogiska arbetssätt, metoder och förhållningssätt i arbetet.

– Det handlar om jämlikhet. Om jag som elev får det stöd jag behöver, för att lära mig det livet kräver, ska inte handla om vilken skola jag går på eller var jag bor. Alla elever ska ha den rätten, säger Gustav Fridolin, enligt pressmeddelandet.