Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler liv ska räddas – mammografin blir gratis till sommaren

Mammografi, det vill säga screening för bröstcancer, blir avgiftsfri inom alla landsting till sommaren 2016.
Förhoppningen är att deltagandet ska öka och att avgiften inte längre ska kunna vara en faktor som gör att vissa kvinnor avstår från att delta.

Enligt regeringens förslag ska kvinnor mellan 40 och 74 år erbjudas mammografi gratis från och med den 1 juli i sommar.

Ju fler som deltar i mammografiscreening, ju fler bröstcancertumörer upptäcks och kan sedan behandlas i ett tidigt skede.

Det genomsnittliga deltagandet i mammografiscreening ligger på 82 procent i Sverige, vilket i sin tur betyder att det är en ganska stor andel kvinnor som ändå uteblir.

En utredning av SKL visar att bland dem som uteblir är det framför allt kvinnor med kortare utbildning och svag ekonomi, kvinnor med invandrarbakgrund, samt kvinnor mitt i livet mellan 40 och 50 år. Och här hoppas man nu öka andelen kvinnor som går till mammografin genom att göra den gratis.

– Vi har å andra sidan redan i dag ett ganska bra deltagande i vårt län, eftersom vi kommer till kvinnorna med våra mammografivagnar, säger Tommy Berglund, enhetschef för Mammograficentrum.

Det genomsnittliga deltagande i mammografiundersökningar ligger i Västernorrland på 86 procent enligt Tommy Berglund. I Stockholm, som är det enda landsting som redan har avgiftsfri mammografi, ligger deltagandet på kring 70 procent.

– Men även om vi ökar deltagandet bara med någon procent så är det givetvis bra, säger Tommy Berglund.

De pengar som landstingen i dag får in via avgifter för mammografin kommer man i framtiden att bli kompenserade med av staten när verksamheten nu blir gratis.

Tommy Berglund menar att det även finns många kvinnor som avstår från att komma till mammografin på grund av oro, men det här är inget som man kommer åt genom att göra kontrollerna gratis.

Samtidigt ser han att den avgiftsfria mammografin eventuellt även kan innebära vissa nackdelar för verksamheten.

– Det finns en risk att när det här blir avgiftsfritt så kanske man inte blir lika duktig på att avboka sina tider, säger Tommy Berglund.

Enligt en rapport från Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation (BRO) så uteblir kvinnor med utomnordisk bakgrund mer än dubbelt så ofta från mammografiscreening som svenskfödda kvinnor.

Rapporten hänvisar även till en översikt av 45 europeiska studier som gjordes 2012 där man visade att mammografiscreening minskade dödligheten i bröstcancer med 31 procent.

Enhetschefen Tommy Berglund tror inte att gratis mammografi får så stor effekt i länet, eftersom man redan har ett så högt deltagande.