Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler patienter styrs till sjukgymnaster

Njurunda vårdcentral styr över allt fler patienter till sina sjukgymnaster.

På så sätt frigörs även tid för läkarna.

– Vi måste använda sjukvårdens resurser mer ekonomiskt, säger Lis-Britt Engberg, verksamhetsansvarig vid vårdcentralen.

ST berättade nyligen att Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund anser att Landstinget Västernorrland skulle kunna spara 20 miljoner kronor om året om fler patienter lotsades direkt till en sjukgymnast i stället för en läkare.

På Njurunda Vårdcentral har man under cirka två års tid medvetet jobbat så för att patientgrupper med problem i till exempel rygg, knä, axlar, nacke och fötter i första hand ofta får träffa en sjukgymnast.

– Alla patienter behöver inte gå till en doktor, säger Lis-Britt Engberg.

Och hittills har det fungerat bra tycker hon.

Så bra att man till och med anställt ytterligare en sjukgymnast.

– Våra sjukgymnaster ökar sina patientbesök och det innebär en avlastning för våra doktorer, säger Engberg.

Hon är själv distriktssköterska i grunden och har alltid tyckt att man varit dåliga på att effektivt utnyttja vårdens resurser.

– Det har väl alltid varit så att man ska gå till doktor först och det tänkesätter lever kanske kvar. Det handlar om att vi måste börja tänka i nya banor och det har sjukvården varit dålig på, säger Engberg.

Att Njurunda vågar gå sin egen väg tror hon påverkas av att det är en privat vårdcentral.

– Ja, det tror jag.

Kan motståndet bero på revirtänkande från läkarnas sida?

– Ja, till viss mån, säger Lis-Britt Engberg.

Samtidigt tror hon att den en nya unga generationen läkarna tänker på ett annat sätt och att med tiden kommer motståndet att suddas ut.

För att få träffa en sjukgymnast finns det inte heller något krav på remiss.

Peter Nilsson, som är en av tre sjukgymnaster vid Njurunda vårdcentral, tror även att det finns många patienter som inte riktigt vet vilken hjälp man kan få av en sjukgymnast.

– Och jag tror även att vi sjukgymnaster har varit för dåliga på att marknadsföra oss, säger Peter Nilsson.

Kan det vara en ny trend att sjukgymnaster kommer att få mer och mer att göra?

– Ja, det tror jag absolut. Och jag tror att landstinget har gjort en miss när man klumpat ihop alla sjukgymnaster vid Gilleberget. Då missar man närheten till övrig personal på vårdcentralen, säger sjukgymnasten Henrik Ringblom

För att flödet av patienter ska fungera bra krävs det samtidigt att det finns kunskap hos dem som tar emot samtalen på vårdcentralen. Det gäller att veta när det är läge att sortera ut patienter för ett besök hos en sjukgymnast.

Samtidigt har arbetsmarknaden varit lite svår för yrkesgruppen i fråga de senaste åren.

– Tidigare har det varit en tendens att man dragit ner på antalet tjänster för sjukgymnaster, men nu har man börjat se att de som är kvar inte räcker till, säger sjukgymnasten Margareta Evaldsson.