Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler politiker vill stoppa planerna på finskt kärnkraftverk

Fem politiska partier i Kramfors tar avstånd mot planerna på ett kärnkraftbygge i finska Pyhäjoki.
Ett protestbrev har skickats till Finlands regering.

Annons

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna ställer sig bakom en skrivelse mot de omdiskuterade kärnkraftplanerna. Anledningen är att den finska regeringen har gett byggnadstillstånd för en kärnkraftanläggning i Pyhäjoki.

Läs också: Nytt klartecken till rysk kärnreaktor utanför Sundsvall

Skrivelsen har också skickats till Sveriges regering.

Tidigare har även politiker i Timrå och Sundsvall protesterat.

Partierna framhåller att konsekvenserna av en olycka skulle vara mycket allvarliga för hela norra Skandinavien – och att avståndet från Pyhäjoki till Norrlandskusten endast är 20 mil.

Kommunpolitikerna menar att Bottenviken med sitt grunda vatten och sköra ekosystem gör ett kärnkraftverk i området både olyckligt och utmanande. Man understryker att Höga och Låga kusten är världsarv sedan 2000 respektive 2006 med en naturmiljö av betydelse för hela mänskligheten.

En annan aspekt menar partierna är att den ryska staten är delägare i företaget som ska bygga kärnkraftverket. Detta anser man av säkerhetspolitiska skäl skulle kunna bli ett problem som påverkar den närliggande energimarknaden.

I skrivelsen framhålls händelserna i Tjernobyl och Fukushima som varnande exempel varför kärnkraften inte är den energikälla som man bör satsa på i framtiden.