Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler räntesänkningar att vänta

Riksbankens historiska chocksänkning av styrräntan är inte nog.
Den allt uslare konjunkturen pekar mot ännu fler sänkningar, tycker Konjunkturinstitutet och andra räntebedömare.

Det är den svenska konjunkturens genomklappning som ligger bakom Riksbankens beslut att sänka sin viktigaste styrränta, reporäntan, med hela 1,75 procentenheter till 2,0 procent. Det är den största sänkningen av reporäntan sedan den infördes som Riksbankens viktigaste styrränta 1994.

Den svenska ekonomin har rasat ihop under de senaste månaderna och befinner sig nu i recession. Bruttonationalprodukten (BNP) krymper och Riksbanken räknar med att den minskningen fortsätter något kvartal.

– September månad var som att vrida av lyset, sade vice riksbankschefen Irma Rosenberg på presskonferensen efter den historiska sänkningen.

Riksbankens prognos är nu att reporäntan ska ligga kvar på 2,0 procent det närmaste året. Men Konjunkturinstitutet tror på fler sänkningar.

– Det allvarliga konjunkturläget gör att vi räknar med att reporäntan kommer ha sänkts med ytterligare 0,50 procentenheter ner till 1,50 procent under nästa år, säger Konjunkturinstitutets (KI) prognoschef Urban Hansson Brusewitz.

KI kommer att skriva ner sina prognoser för den svenska ekonomin rejält nästa år.

– Vi är mer pessimistiska i vår bedömning än vad Riksbanken är och vi tror att lågkonjunkturen håller i sig en bit in på 2010 och att en vändning först sker 2011, säger Urban Hansson Brusewitz.

Swedbanks chefekonom Cecilia Hermansson tror också att räntesänkningarna fortsätter liksom SEB:s chefanalytiker Henrik Mitelman.

Handelsbankens chefekonom Jan Häggström tror att reporäntan kan bottna så lågt som 1,0 procent.

– Kommer det in sämre data de närmaste två månaderna tror jag att det blir en ny räntesänkning med 0,5 procentenheter redan i februari, säger Häggström.