Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fler västernorrlänningar bör få blodtryckssänkande behandling

Annons

Högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för hjärt- och kärlsjukdom. Men många som har för högt blodtryck vet inte om det. Nu visar ny forskning att man kan förhindra till exempel stroke genom att ge blodtryckssänkande behandling till fler än man gör i dag. I Västernorrland har uppskattningsvis 20 000 personer lätt förhöjt blodtryck och flera av dem skulle kunna få blodtrycksmedicin för att minska risken att drabbas av allvarligare sjukdomar.

Det kan vara svårt att veta om man har högt blodtryck eller inte. Många som har ett alltför högt blodtryck känner inte av det alls. En del har lätta symptom som att de känner sig trötta eller har ont i huvudet, men utan att veta varför. Det bästa sättet att få svar på om man är i riskzonen är att kontrollera sitt blodtryck på vårdcentralen.

Det är vanligt med högt blodtryck, speciellt hos äldre personer. I dag räknar man med att cirka 1,8 miljoner svenskar har en förhöjning av blodtrycket. De flesta har bara ett lätt förhöjt blodtryck och då brukar vården inte erbjuda behandling. Men nu visar en ny studie från Uppsala universitet som stöds av Hjärt-Lungfonden att behandling med blodtrycksmedicin minskar risken för stroke även hos personer med lätt förhöjt blodtryck.

Högt blodtryck är en av de största riskfaktorerna för några av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt. I Västernorrland drabbas uppskattningsvis 700 personer av stroke och cirka 900 av hjärtinfarkt varje år. Om fler personer i Blekinge med lätt förhöjt blodtryck får behandling kan de undvika att drabbas av hjärt-kärlsjukdom.

Med forskningens hjälp har vården vid stroke och hjärtinfarkt gjort stora framsteg och dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar har minskat vilket bidrar till att medellivslängden ökar varje år. Metoder som vi inte trodde var möjliga för inte så länge sedan är nu vardag i vården.

Hjärt-Lungfonden presenterar varje år de största forskningsframstegen som gjorts inom hjärta och kärl i Hjärtrapporten. Samtidigt som fantastiska framsteg rapporteras varje år så finns det fortfarande flera stora gåtor att lösa för att vi ska få en värld fri från hjärt-kärlsjukdom. Det är därför som Hjärt-Lungfonden samlar in pengar till forskning – forskning som spelar en avgörande roll för att bekämpa våra stora folksjukdomar och rädda liv.

Kristina Sparreljung

Generalsekreterare, Hjärt-Lungfonden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel