Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera år gamla sopor lagras på tippen – nu ska de brännas

I flera år har hushållssopor och annat avfallsbränsle legat på Blåbergstippen.
Det handlar om stora mängder och värden för många miljoner kronor.
Men nu ska det gamla avfallet eldas upp och bli värme.

Annons

– Vi ska minska mängden lagrat avfallsbränsle kraftigt i år och nästa år. I dag har vi 40 000–50 000 ton här uppe, varav ungefär hälften är hushållssopor, det ska vi ta ner till runt 15 000 ton, säger Hans-Erik Olsson, kvalitetsstrateg på Sundsvall Energi.

Men det kostar. Dels i form av hantering och transporter, jämfört med att elda upp avfallet direkt i Korstapannan och dels har hushållsavfallet tappat energiinnehåll när det förmultnat i plastbalarna.

– Det blir nog ett klart sämre bränsle redan efter ett år, säger Hans-Erik Olsson.

Problemet uppstod redan när den nya stora avfallspannan på Korstaverket var ny 2007. Där skulle eldas hushållssopor, byggavfall och annat, och kunderna – kommuner och företag – får betala för att bli av med avfallet.

– Avfallet ger intäkter och man tog emot för mycket i starten. Sedan har vi bränt omkring 180 000 ton per år, ungefär lika mycket som vi fått in, säger Hans-Erik Olsson.

Han säger dock att lagringen på Blåbergstippen följt det tillstånd som Sundsvall Energi har.

Karolina Tornberg, miljöinspektör på kommunen, säger att när behovet ökar på vintern ska de äldsta balarna tas först.

Hans-Erik Olsson medger att det inte alltid fungerat så.

– Vi har inga balar kvar från 2007, men det finns de som är flera år gamla.

Nu minskar man intaget av nytt bränsle för att få ner lagret.

– Vi borde ha gjort det tidigare. Men Sundsvall Energi har haft det kämpigt ekonomiskt och behövt de nya intäkterna. I dag är ekonomin bättre, konstaterar Hans-Erik Olsson.