Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera döda i dåd på Brysselflygplats

Flera personer har dödats och skadats i vad som tycks vara ett terrordåd på Bryssel-flygplatsen Zaventem. Skott avlossades i samband med att två explosioner skakade flygplatsen, enligt belgiska medier. Även en explosion vid en tunnelbanestation i Bryssel har inträffat.

Annons

Enligt tidningen Het Laatste Nieuws berättar vittnen om att skottlossning först hörts i avgångshallen och därefter "skrik på arabiska". Strax därefter inträffade två explosioner.

Flera människor har dödats vid flygplatsen, uppger det belgiska public service-bolaget RTBF enligt Reuters. Enligt tv-kanalen VRT ska det röra sig om minst fem döda.

"Rök överallt"

– Hela huset skakade, det är rök över allt och det låg människor på marken inne i terminalen. De såg inte skadade ut utan hade antagligen bara lagt sig ner. Det rasade ner flis från taket. Alla butiker har stängt och vakter drivit alla ur hallen. Människor springer, berättar Svenska Dagbladets Brysselkorrespondent Teresa Küchler, som befinner sig på flygplatsen, för svd.se.

"Ser inte bra ut"

Enligt belgiska medier ska det röra sig om två explosioner, som skedde i flygplatsens avgångshall.

– Jag hade rast när jag hörde och kände en kraftig explosion - härifrån ser vi över avgångshallen och vi såg en plym av rök komma ut, säger Niels Caignau, som jobbar på flygplatsen, till den flamländska radio- och tv-kanalen VRT, enligt BBC.

– Fönstren är helt krossade. Människor flydde ut i panik. Det ser inte bra ut, säger han.

Filmbilder som människor lagt ut på Twitter visar människor som flyr ut från byggnaden, samtidigt som sirener tjuter och rök väller ut från flygplatsterminalen.

Katastroflarm

Enligt Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, är det för tidigt att säga om händelserna i Bryssel har någon koppling till de gripanden som skedde i förra veckan.

– Det är fullt möjligt att det kan ha en koppling till de terroristgripanden som skedde i förra veckan, men den viktigaste frågan just nu är om det är samma nätverk eller inte, säger Hans Brun, terrorforskare vid King's College London, till TT.

Bryssel-regionen har dragit igång sina katastrofåtgärder.

– Katastrofplanen har aktiverats. Vi har information om att flera explosioner inträffade, men ingenting är bekräftat. Flygplatsen är stängd, säger den regionale regeringschefen Rudi Vervoort till tv-kanalen RTL.

Zaventem är Bryssels huvudflygplats och ligger strax nordost om Bryssel.

Oreda i flygtrafiken

Bombdådet på Brysselflygplatsen skapade snabbt stor oreda i den europeiska flygtrafiken.

– Vi hade ett plan, SK589, som var på väg till Bryssel. Det fick i stället gå till Antwerpen, säger Fredrik Henriksson, presschef på SAS Sverige.

Några skadade svenskar känner Henriksson inte till.

– Den information som vi har nu är att vi har två anställda på marken (på Brysselflygplatsen) och de är okej. Vi håller på att samla in information kring passagerare.

Det är enligt Henriksson svårt att säga vad som gäller för andra flygningar till Bryssel under dagen, från Oslo och Köpenhamn.

– Där avvaktar vi information för att se hur de avgångarna påverkas.

Hårt drabbad stad

Bryssel har levt under förstärkt säkerhet ända sedan attackerna mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i januari 2015. Sedan dess övervakas viktiga byggnader och områden av beväpnade militärpatruller.

Säkerheten stärktes dessutom ytterligare efter terrordåden i Paris i november - då flera av gärningsmännen var belgiska medborgare.

Så sent som i förra veckan varnade den belgiska regeringen för att det funnits uppgifter om hotande attentat.

Information via UD

På svenska representationen i Bryssel har man i nuläget ingen information att ge.

– Jag är på väg in till jobbet just nu, men vi håller på att arbeta med en lägesbild. Vi kommer gå ut via UD:s konsulära jour direkt när vi vet något, säger Helena Zimmerdahl, pressråd vid den svenska EU-representationen i Bryssel.