Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera engagerar sig för de ensamma i jul

På samma sätt som julen är en tid av gemenskap för de flesta är den också förknippad med ensamhet för vissa. På julafton finns några alternativ för ensamma i Sundsvall och Timrå att äta gott och fira traditionellt tillsammans med andra.

Enkät: "Har du firat jul ensam någon gång?"

Ett alternativ som återkommer även i år är Pipelines julfirande som ordnas i samarbete med Slink in, Nattkaffe för hemlösa i Sundsvall, Hela människan och Röda korset. Dit kan ensamma och utsatta människor gå på julafton för att äta julmat, umgås eller bara undkomma vinterkylan för en stund.

– Man ska kunna komma hit som vem som helst och fira traditionellt, sa Niklas Bjermkvist, verksamhetsansvarig till ST efter att det hade stod klart att årets arrangemang blir av.

EFS-kyrkan kommer inte att ha öppet på själva julafton, men däremot dagen innan då Soppköket har öppet och det serveras någon form av jullunch.

I Timrå kommer Café In Between hålla öppet med julbord, besök av tomten och visning av Kalle Anka på storbilds-tv.

Dessutom har några privatpersoner tagit saken i egna händer genom att bjuda in till sitt hem på jul eller skänka mat och julklappar till tiggare och flyktingar. Therese Dahl berättade nyligen att hon öppnar sitt hem i Skönvik och bjuder in till julfirande med henne och familjen medan Tanja Frenell bjuder på mat i husvagnslägret vid Kolvägen på julafton och Emma Alamattila delar ut julklappar till Sundsvalls tiggare.

– Vi har ju en julgran, ett hem och massor av mat som säkert ändå skulle ha blivit över. Så i stället för att äta julbord i en veckas tid efteråt är det väl toppen att någon får komma och äta med oss, sa Therese Dahl i en intervju med Sundsvalls Nyheter.