Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera från Ljustorp i hembränningshärvan

Minst tre av de elva misstänkta i hembrännarhärvan är boende i olika byar i det lilla samhället Ljustorp i Timrå.
Totalt har Skatteverket nu krav på att få säkra 13,7 miljoner kronor av de misstänktas tillgångar.

Under gårdagen släpptes tre av de misstänkta som varit anhållna. De åtta kvarvarande har åklagaren begärt häktade och förhandlingarna blir i dag i Sundsvalls tingsrätt.

För två av de tre Ljustorpsborna har förvaltningsrätten beslutat att kronofogden får säkra tillgångar till ett värde av 4,5 miljoner kronor. 2,5 miljoner hos en 26-årig man och de resterande två miljonerna hos en 38-åring.

Enligt åklagaren är 38-åringen misstänkt för olovlig befattning med alkohol sedan den 1 september 2008 och fram till tillslaget i tisdags morse. Han misstänks även för olovlig försäljning av sprit, skattebrott och bokföringsbrott under samma tid. Samtliga misstankar rör grovt brott. Mannen ska ha haft koppling till spritfabriken i Skäggsta som exploderade 2004.

Den yngre mannen ska enligt häktningsframställan från chefsåklagare Peter Salzberg ha påbörjat sin hembränning redan i juni 2008, misstankarna mot honom är desamma som för den äldre mannen, men i det här fallet är det bara försäljning som ska vara grovt brott.

En 36-årig Stödebo har pysslat med sprittillverkning sedan januari 2009, misstankarna mot honom rör tillverkning och försäljning. Medan hans pappa från Härjedalen är misstänkt för att ha sålt hembränt i sådan omfattning att det rör sig om grovt brott, försäljningen ska ha skett i Sundsvall.

En femte man som åklagaren vill häkta är en jämtlänning som ska ha tillverkat och sålt sprit, misstankarna mot honom rör även skattebrott och bokföringsbrott. Hos honom har förvaltningsrätten beslutat att kronofogden får värdesäkra två miljoner kronor.

I samtliga fall hävdar åklagaren att det finns risk för fortsatt brottslighet och att de därför bör häktas. Åklagaren begär också att de ska åläggas restriktioner i häktet.

I går lämnade skatteverket in ansökan om att få värdesäkra ytterligare 7,2 miljoner kronor, sex av dessa miljoner rör en man från Medelpad. Eftersom punktskatten på sprit är 200 kronor per liter så bör mannen, som misstänks ha lurat skatteverket på sex miljoner, hanterat 30 000 liter alkohol.