Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera jordskalv i Irak – minst 200 personer har omkommit: "Inte sett något liknande sedan 1980-talet"

Minst 200 döda och 1 700 skadade. Det är facit efter de kraftiga jordskalv som drabbade irakiska Sulaymaniyah på söndagskvällen.
"Det här är en stor jordbävning. Vi har inte sett något liknande i regionen sedan 1980-talet", säger seismologen Björn Lund till Expressen.

Epicentrum ligger i norra delen av Irak, alldeles nära den iranska gränsen. Enligt TT rör det sig om flera skalv, där det kraftigaste ska ha haft en magnitud på 7,3 på Richterskalan. Räddningsarbetet inleddes snabbt på söndagskvällen och kommer att fortsätta under måndagen. Myndigheter befarar att dödssiffran kan komma att stiga kraftigt i och med att människor kan finnas begravda under rasmassor.

Jordskalven kändes i hela regionen. Rapporter kommer från bland annat Turkiet, Iran och Kuwait – så många som 180 miljoner människor kan ha känt skalven, uppger TT. Och nu väntas efterskalv.

"Efterskalv blir det garanterat. Det kan uppmäta magnitud 6 och om husen är skadade sedan tidigare så kan det vara farligt", säger seismologen Björn Lund till Expressen.