Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera kommuner sätter stopp för ensamkommande flyktingbarn – inte Timrå: "Är ingen kris"

Flera kommuner i landet inför nu stopp för ensamkommande flyktingbarn.
– Vi har inte tagit något sådant beslut, vi bedömer att vi i dagsläget klarar boendet för våra barn, säger Ewa Lindstrand (S), kommunalråd i Timrå kommun.

Annons

Socialtjänster och skolor i landets kommuner börjar bli hårt ansträngda av flyktingströmmarna och många kommuner tar nu beslut om att stoppa mottagandet av ensamkommande barn.

Lindesberg, Hedemora, Vänersborg och Jönköping är några av de kommuner som har gått den vägen.

I Timrå kommun ser det annorlunda ut.

– Det är ett ansträngt läge, men ingen kris, vi jobbar frenetiskt med att skaffa fram bostäder till barnen som vi tagit emot. Vi har fått placera barn i HVB-hem i andra delar av landet, och det är inte riktigt vad de här barnen behöver. Det blir också onödigt dyrt, så vi jobbar aktivt på att hitta bostäder så att vi kan ta hem våra barn till egna boenden, säger Ewa Lindstrand.

Det befintliga hemmet Ciceronen i Tallnäs, är fullbelagt sedan länge.

Nu har socialförvaltningens bostadsjägare 30–40 platser på gång som de kan få tillgång till ganska snart.

– Det svåraste är socialsekreterarnas situation med alla utredningar, de har ett ansvar att följa upp varje enskild ungdom och då blir det lättare att ha dem på hemmaplan, säger Ewa Lindstrand.