Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera miljoner till kommunerna – för en mer jämlik skola

25,2 miljoner kronor får kommunerna i Västernorrland ta del av för att minska ojämlikheten i skolorna. Totalt får Sveriges skolor dela på en miljard kronor och i Västernorrland går mest pengar per elev till Kramfors, Ånge och Sollefteå kommun.

Det är till hösten som första stegen i den nya statliga finansieringen av skolan startar. Regeringens initiativ är till för att minska ojämlikheterna i skolan och pengarna innebär att resurserna till skolan i större utsträckning ska fördelas efter behov, meddelar Utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande.

– Det är din ansträngning i skolan som ska avgöra din framtid. Den ska aldrig begränsas av var eller i vilken familj du växer upp, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i pressmeddelandet.

Stödet, som är tänkt att fasas in under tre år, varierar från kommun till kommun i Västernorrlands län. I länet kan man ta del av hela 25 miljoner kronor, och det är Sundsvalls kommun som får ta del av mest pengar. Men Kramfors kommun tilldelas mest pengar per elev, enligt Utbildningsdepartementet.

Kommunerna bestämmer själva på vilket sätt pengarna ska utnyttjas.