Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera nya flyktingförläggningar planeras

En stor ström av asylsökande är på väg till Sundsvallsområdet.
Holm, Hamsta, Viskan och Åstön kan få nya flyktingförläggningar.
Migrationsverket vill ha totalt 710 platser för asylboende på orterna.

Enligt de senast prognoserna kommer omkring 80 000 flyktingar att söka sig till Sverige i år. För att kunna bereda plats åt alla måste Migrationsverket ordna asylboenden över hela landet.

Nu har en mängd företag ansökt om att få starta förläggningar. I Medelpad har fyra olika företag anmält sitt intresse för att starta asylboenden på fyra olika orter, med plats för totalt 710 asylsökande:

• I Anundgård, Holm, vill företaget Håkan Larsson Bilkonsult AB starta ett asylboende med 200 platser. Holm har även tidigare varit aktuellt för flyktingboende i de gamla pensionärsbostäderna i Anundgård. Då stoppades planerna på grund av oklarheter kring fastighetens ägare och bostädernas skick.

• Hamsta gård norr om Skönviksbacken i Timrå ska få 150 flyktingplatser ytterligare. Sedan tidigare drivs redan ett mindre boende för ensamkommande flyktingbarn på Hamsta gård, men nu vill man utöka den verksamheten rejält.

• I Åkerö på Åstön vill företaget Elit Nordic Trading AB starta ett boende med 160 platser. I våras försökte ett annat företag starta en flyktingförläggning på samma plats, men hoppade av projektet. Det företaget menade att fastigheten inte var lämplig eftersom det skulle kosta alldeles för mycket att renovera eller bygga om lokalerna till asylboende.

• I Viskan har företaget som drev flyktingförläggningen där hoppat av. Men nu har fastighetsägaren Ekebydalsborgen AB ansökt om att driva förläggningen vidare i egen regi med 200 plaster.

Ansökningarna har kommit in till Migrationsverket men om det sedan verkligen blir flyktingboenden på alla orter får framtiden utvisa. Migrationsverket ska till att börja med besikta samtliga fastigheter för att kontrollera om de passar som asylboende.

– Vi ska bland annat se över byggnadernas skick och brandskydd och hur platserna lämpar sig geografiskt, med tanke på kommunikationer och närheten till butiker och annan samhällsservice, säger Tobias Brännlund, enhetschef på Migrationsverket.