Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera sjuksköterskor slutade inom landstingen förra året – Västernorrland inte värst

Vårdförbundets medlemstidning Vårdfokus har granskat i vilken omfattning sjuksköterskor lämnade sina tjänster inom landstingen under förra årets första tio månader. Västernorrlands statistik ser förhållandvis positiv ut.

Annons

Läs också: Kommunikationsmiss på Sollefteå sjukhus – patient avled dagen efter

I länet lämnade nära sex procent av sjuksköterskorna en anställning inom Landstinget Västernorrland enligt Vårdfokus siffror. Vilket placerar länet på 13:e plats bland de 18 landstingen, en förhållandevis positiv siffra.

– Arbetsmiljön är nog den absolut främsta anledningen för våra medlemmar. Många har jobbat varannan helg och och det har varit dålig återhämtning efter att man har jobbat ett nattpass, svarar Åsa Holgersson som är huvudskyddsombud vid vårdförbundet Västernorrland till Sveriges radio på frågan om vad som lett till sjukskötersketappet.

Att landstingen på vissa håll har svårt att behålla de sjuksköterskor man anställer kan i förlängningen leda till att patientsäkerheten riskerar att äventyras menar man från Vårdförbundets sida.

– Det är förödande för den framtida vården att kunskap och erfarenhet dräneras på det här sättet. När alla är nya så kommer mycket viktigt att missas. Vi kommer att få se fler vårdskador och dödsfall. Det är fruktansvärt. Vi har varnat för detta i så många år utan gehör, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro till tidningen Vårdfokus.

Vårdfokus artikel bygger på statistik från 18 av 21 landsting i landet.

FLER NYHETER:

För Plus-kunder: Fler spelmissbrukare fastnar i polisens nät: ”De tänker inte ens på att de ska avslöjas”

Gängslagsmål i Korsta – tillhygge ska ha använts

För Plus-kunder: Timrå IK:s superlån om spel med nya klubben: "Sjukt taggad"

INRIKES: 40-tal brandmän kämpade mot storbrand i centrala Umeå