Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flesta bostadsbränderna i december

December är den mest eldfängda månaden för bostäder.
Oftast startar bränderna i köket.

Att det brinner som mest under årets sista månad är kanske inte är så konstigt med tanke på att det är julmånaden, med levande ljus och allt.

Däremot kanske det inte är så välkänt att köket är det vanligaste stället där bränder börjar – oavsett tid på året.

– Man glömmer det som står på spisen, och det startar hela scenariot, säger Kristina Lindfeldt, brandingenjör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Enligt Räddningsverket inträffade över 75 000 bostadsbränder under 1996–2007. Decemberbränderna stod för över 13 procent av dem. Augusti var minst drabbat.

Levande ljus var orsaken till strax under fyra procent av bränderna, genomsnittligt sett. När det gäller de enskilda månaderna sköt det dock i höjden till över 15 procent för december.

– Det vanligaste felet är mänsklig glömska. Man glömmer att blåsa ut ljusen eller lämnar rummet utan att ha ljusen under kontroll, säger Kristina Lindfeldt.

– I en stressad situation kommer man kanske inte i håg att släcka alla ljus när man åker hemifrån. Sätt upp en lapp på dörren om att inte glömma det!

Brandvarnare är mycket viktiga.

– Kontrollera dem minst en gång om året. Gärna nu inför jul.